ΓΔ: 2273.39 2.03% Τζίρος: 289.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:54:37
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
Αεροφωτογραφία του Πενταγώνου, έδρα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Έκθεση: Η χρήση Signal από τον Χέγκσεθ έθεσε σε κίνδυνο τον στρατό ΗΠΑ

Έρευνα του Πενταγώνου αναφέρει ότι ο Πιτ Χέγκσεθ έθεσε σε κίνδυνο υφισταμένους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Signal για κρίσιμες συζητήσεις. Η υπόθεση σχετίζεται με τις επιχειρήσεις στην Υεμένη και προκάλεσε παραιτήσεις αξιωματούχων.

Ανεξάρτητο όργανο του αμερικανικού Πενταγώνου έκρινε ότι ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, εξέθεσε σε κίνδυνο υφισταμένους του μέσω της χρήσης της εφαρμογής Signal για ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων σχετικά με τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στις αρχές του έτους, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν στρατιωτική εκστρατεία κατά των ανταρτών Χούθι, με στόχο την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και του διεθνούς εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, απομακρύνθηκε από το αξίωμα τον Μάιο, μετά από αποκαλύψεις δημοσιογράφου του The Atlantic, που εντάχθηκε κατά λάθος σε ομάδα συζήτησης στο Signal όπου διακινούνταν πληροφορίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η εσωτερική έρευνα του ανεξάρτητου οργάνου του υπουργείου Άμυνας κατέληξε ότι ο Πιτ Χέγκσεθ, με την ανάρτηση μηνυμάτων στην ομάδα αυτή, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κίνδυνο, όπως ανέφερε η Washington Post.

Σε ορισμένα μηνύματά του, ο Χέγκσεθ φέρεται να αποκάλυψε συγκεκριμένες ώρες βομβαρδισμών και τα μέσα που θα χρησιμοποιούνταν.

Ωστόσο, το πόρισμα επισημαίνει ότι ο υπουργός δεν θεωρείται πως παραβίασε τους κανόνες περί απορρήτων ή επιχειρησιακής ασφάλειας, σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών ΜΜΕ.

Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που ο επικεφαλής του Πενταγώνου αντιμετωπίζει κριτική για στρατιωτικά πλήγματα στον ανατολικό Ειρηνικό και την Καραϊβική, με πρόσχημα την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για σύνδεση των στόχων με καρτέλ.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεχθεί επικρίσεις για τη νομιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, με ειδικούς και τον ΟΗΕ να αμφισβητούν τη βάση τους. Ιδιαίτερη αντιπαράθεση προκάλεσε επιχείρηση όπου οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δεύτερο πλήγμα σε ταχύπλοο για να εξοντώσουν επιζώντες.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Στην Υεμένη, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί σταμάτησαν τον Μάιο, μετά από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των Χούθι.

Το κίνημα των υεμενιτών ανταρτών είχε πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων σε πλοία που θεωρούσε ότι συνδέονται με το Ισραήλ και τους συμμάχους του, δηλώνοντας ότι στηρίζει τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών που ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

FBI: Έρευνα σε σπίτι δημοσιογράφου για ρεπορτάζ απολύσεων επί Τραμπ

Πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας ερεύνησαν το σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post για πιθανή διαρροή απόρρητων στοιχείων, σύμφωνα με New York Times. Η δημοσιογράφος είχε καλύψει θέματα σχετικά με την εκστρατεία Τραμπ.
Καμένο περιπολικό Λος Άντζελες
ΔΙΕΘΝΗ

Φορτηγό παρέσυρε πλήθος σε πορεία υπέρ Ιράν στο Λος Άντζελες

Φορτηγό ενοικίασης έπεσε πάνω σε πλήθος που συμμετείχε σε πορεία υποστήριξης για το Ιράν στο Λος Άντζελες. Άγνωστο παραμένει αν υπήρξαν θύματα ή αν το περιστατικό ήταν εσκεμμένο, σύμφωνα με το KNBC.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πέτρο μετά τις αμερικανικές απειλές

Οι πρόεδροι Πέτρο και Τραμπ είχαν την πρώτη τηλεφωνική τους επαφή μετά από απειλές στρατιωτικής δράσης από τον Τραμπ. Η συνομιλία, που διήρκεσε περίπου 15 λεπτά, ήταν ήρεμη, χωρίς να αποκαλυφθεί το περιεχόμενό της.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο πολεμικός ανταποκριτής Πίτερ Αρνέτ στις ΗΠΑ

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ πολεμικός ανταποκριτής Πίτερ Αρνέτ, γνωστός για τα ρεπορτάζ του από το Βιετνάμ και πολλές συγκρούσεις, πέθανε στα 91 του από καρκίνο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.