ΓΔ: 2079.8 -0.32% Τζίρος: 28.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:37
Χέρι με ψηφοδέλτιο κάλπη
Φώτο: Shutterstock

Ονδούρα: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση εν μέσω αμφιβολιών για νοθεία

Η Ονδούρα παραμένει σε αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καθώς η καταμέτρηση διακόπηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων, ενώ ενισχύθηκαν οι υποψίες για νοθεία και επικρατεί μικρό προβάδισμα του Σαλβαδόρ Νασράλα.

Η Ονδούρα παραμένει σε κατάσταση αβεβαιότητας μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται εν μέσω τεχνικών προβλημάτων και πολιτικών εντάσεων. Η διαδικασία διακόπηκε το πρωί της Δευτέρας λόγω «τεχνικών προβλημάτων», σύμφωνα με την εταιρεία ASD που είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, γεγονός που έχει προκαλέσει υποψίες για νοθεία.

Με το 80% των ψήφων καταμετρημένο, ο Σαλβαδόρ Νασράλα του Φιλελεύθερου Κόμματος (PL) προηγείται με 40,23%, έναντι 39,68% του Νάσρι Ασφούρα του Εθνικού Κόμματος (PN), σύμφωνα με το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE). Η υποψήφια της κυβερνώσας παράταξης της αριστεράς LIBRE, Ρίξι Μονκάδα, βρίσκεται στην τρίτη θέση, με σημαντική διαφορά από τους δύο πρώτους.

Η εκλογική διαδικασία έχει δεχθεί επικρίσεις για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η πρόεδρος του CNE, Άνα Πάολα Χολ, διαβεβαίωσε ότι θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών χαρακτήρισαν την εκλογική διαδικασία «δημοκρατική» και κάλεσαν σε ψυχραιμία.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, Αουγκούστο Αγκιλάρ, η καταμέτρηση των ψήφων με το χέρι θεωρείται φυσιολογική διαδικασία, ενώ η ανακήρυξη του νικητή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών. Η ανεξαρτησία του CNE αμφισβητείται διαχρονικά, με εσωτερικές διαμάχες να επηρεάζουν το εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πολιτική σκηνή επηρεάζει τις εξελίξεις, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Ονδούρα με κυρώσεις, κατηγορώντας το CNE για προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος. Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας και ηγέτης του PN, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, αποφυλακίστηκε πρόσφατα μετά από χάρη που του απένειμε ο Τραμπ, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε o πρώην πρόεδρος Ονδούρας μετά από χάρη Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, αποφυλακίστηκε στις ΗΠΑ, ύστερα από προεδρική χάρη του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση της συζύγου του Άνα Γκαρσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χέρι με ψηφοδέλτιο κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Ονδούρα: Οριακή μάχη Ασφούρα–Νασράλα εν μέσω ενστάσεων και παρεμβάσεων

Στην Ονδούρα, οι Ασφούρα και Νασράλα βρίσκονται σε τεχνική ισοπαλία με διαφορά 515 ψήφων, ενώ η παρέμβαση Τραμπ και η αβεβαιότητα της καταμέτρησης εντείνουν την πολιτική ένταση στη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ονδούρα επιχειρεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τις αρχές της Ονδούρας για απόπειρα χειραγώγησης των εκλογών, στηρίζοντας τον υποψήφιο Ασφούρα. Προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές Ονδούρας: Μπροστά ο δεξιός υποψήφιος Ασφούρα με στήριξη Τραμπ

Ο υποψήφιος της δεξιάς Νάσρι Ασφούρα, με τη στήριξη Τραμπ, προηγείται στις προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα με 1,8 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού συμβουλίου.
Αμερικανική σημαία εκλογές
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρίξι Μονκάδα καταγγέλλει παρέμβαση Τραμπ στις εκλογές Ονδούρας

Η Ρίξι Μονκάδα, υποψήφια της αριστεράς για την προεδρία της Ονδούρας, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για παρεμβατικές ενέργειες στις εκλογές, προωθώντας τον δεξιό υποψήφιο και ανακοινώνοντας χάρη σε πρώην πρόεδρο.