Η απέλαση της συζύγου ενός εν ενεργεία λοχία του αμερικανικού στρατού στην Ονδούρα τη Δευτέρα αναδεικνύει τον αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής για τη μετανάστευση που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη και σε οικογένειες μελών των ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, η Κρίστι Μάριορι Βιγιαφράνκα - Τρέχο «απομακρύνθηκε από τις ΗΠΑ» τη Δευτέρα. Ο λοχίας Χεντάρ Λεονέλ Τούρσιος Χουάρες επιβεβαίωσε στο ABC News ότι η σύζυγός του, μητέρα ενός 6χρονου αγοριού, απελάθηκε στην Ονδούρα.
Η Βιγιαφράνκα-Τρέχο είναι τουλάχιστον η έβδομη σύζυγος ή γονέας εν ενεργεία μέλους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που απελαύνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της κυβέρνησης Τραμπ κατά της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press.
Η υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, συνέλαβε τη Βιγιαφράνκα-Τρέχο στις 11 Ιουλίου έπειτα από «στοχευμένη επιχείρηση».
Ο Τούρσιος Χουάρες έχει αναφέρει ότι πράκτορες της ICE συνέλαβαν τη σύζυγό του τον Ιούλιο έξω από κατάστημα Walmart μπροστά στην κόρη τους. Ο ίδιος σημείωσε ότι η σύζυγός του έφυγε από την Ονδούρα το 2016 λόγω του βίαιου εγκλήματος στη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.
Ο Τούρσιος Χουάρες κατατάχθηκε στον στρατό και έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 2024, μετά από εννέα μήνες θητείας στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ABC News. Εξήγησε ότι επιθυμούσε να αποκτήσει και η σύζυγός του αμερικανική υπηκοότητα, ελπίζοντας πως η στρατιωτική του υπηρεσία θα επιτάχυνε τη διαδικασία.
Το Σαββατοκύριακο, μετανάστης πατέρας ναύτη που υπηρετεί στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, το οποίο ήταν ανεπτυγμένο στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου στο Ιράν, μεταφέρθηκε σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης των ΗΠΑ και παραμένει υπό κράτηση.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε ότι ο Λουίς Μανουέλ Αβίλες Ρόα είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ και θα κρατηθεί στην ICE μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απέλασής του.
«Το να υπηρετεί ένα μέλος της οικογένειας κάποιου στον στρατό δεν του δίνει ελευθέρας για να παραβιάζει του νόμους της χώρας μας», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι η πολιτική του για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις κατά μεταναστών παραβιάζουν δικαιώματα και δημιουργούν περιβάλλον ανασφάλειας, κυρίως για εθνοτικές μειονότητες που θεωρούν πως στοχοποιούνται λόγω των χαρακτηριστικών τους.
Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ είχε δεσμευτεί προεκλογικά το 2024 να σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση, η κυβέρνησή του έχει επίσης δυσκολέψει τη νόμιμη μετανάστευση, επιβάλλοντας νέα και υψηλά τέλη σε όσους αιτούνται ορισμένες βίζες εργασίας.