ΓΔ: 2080.44 -0.29% Τζίρος: 35.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:13:40
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
Φωτογραφία Shutterstock

Πούτιν: Στόχος ο πλήρης έλεγχος του Ντονμπάς αν δεν αποχωρήσουν οι Ουκρανοί

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία θα επιδιώξει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς με στρατιωτική ισχύ αν δεν αποσυρθούν οι ουκρανικές δυνάμεις, ενώ το Κίεβο απορρίπτει κάθε παραχώρηση εδάφους και οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής περιφέρειας Ντονμπάς με στρατιωτική δύναμη, εκτός αν οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν, σύμφωνα με συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Το Κίεβο απορρίπτει το ενδεχόμενο αποχώρησης.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από οκτώ χρόνια συγκρούσεων μεταξύ φιλορωσικών αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ο Πούτιν τόνισε στο India Today, ενόψει της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί, ότι «είτε θα απελευθερώσουμε αυτά τα εδάφη με τη δύναμη των όπλων, ή τα ουκρανικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν αυτά τα εδάφη», όπως μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Η Ουκρανία διαμηνύει ότι δεν θα παραχωρήσει έδαφος στη Ρωσία, το οποίο η Μόσχα δεν κατάφερε να κατακτήσει στο πεδίο της μάχης. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει πως η Μόσχα δεν πρόκειται να ανταμειφθεί για τον πόλεμο που ξεκίνησε.

Επί του παρόντος, η Ρωσία ελέγχει το 19,2% της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, ολόκληρου του Λουχάνσκ, άνω του 80% του Ντονέτσκ, περίπου 75% των περιφερειών Χερσώνας και Ζαπορίζια, καθώς και τμήματα των περιοχών Χαρκόβου, Σούμι, Μικολάιφ και Ντνιπροπετρόφσκ.

Υπό ουκρανικό έλεγχο παραμένουν περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ντονέτσκ.

Σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει την απαίτησή της για πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και ζητεί ανεπίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ.

Το 2022, η Ρωσία κήρυξε τις ουκρανικές περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ως μέρος της επικράτειάς της, κατόπιν δημοψηφισμάτων που η Δύση και το Κίεβο χαρακτήρισαν απάτη. Η διεθνής κοινότητα, κατά πλειοψηφία, αναγνωρίζει τις περιοχές αυτές –καθώς και την Κριμαία– ως ουκρανικό έδαφος.

Πρόσφατα, ο Πούτιν συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, δηλώνοντας ότι η Ρωσία αποδέχθηκε ορισμένες αμερικανικές προτάσεις για την Ουκρανία και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ χρήσιμη», επισημαίνοντας πως βασίστηκε σε προτάσεις που είχαν συζητηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι ρωσικές προελάσεις «ενίσχυσαν» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Οι επιτυχίες της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο «διευκόλυναν» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, την ώρα που το Κίεβο διαψεύδει την πτώση της Ποκρόφσκ.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δέχθηκε αμερικανικές προτάσεις για την Ουκρανία

Ο Πούτιν αποδέχθηκε κάποιες αμερικανικές προτάσεις για την Ουκρανία και απέρριψε άλλες, δήλωσε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για εξεύρεση συμφωνίας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Βλέπουμε πρόοδο στις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι εξετάζονται πιθανοί συμβιβασμοί και παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στους Ουκρανούς.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Η Ρωσία απειλεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Πούτιν με νέες δηλώσεις δείχνει ότι η Ρωσία απειλεί τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα και δεν προτίθεται να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση του Άντριι Σιμπίχα στην πλατφόρμα X.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το έγγραφο της Γενεύης βελτιώθηκε μετά τις συνομιλίες στη Δύση

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως Αμερικανοί και Ουκρανοί διαπραγματευτές βελτίωσαν το πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας και ζήτησε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή στη διαδικασία, εν μέσω πιέσεων για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η κατάληψη του Ποκρόφσκ μεγάλη νίκη για Μόσχα αν επιβεβαιωθεί

Ο Πούτιν χαιρέτισε την κατάληψη της Ποκρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρόκειται για σημαντική νίκη και ότι θα βοηθήσει στη στρατιωτική επιτυχία της Μόσχας, έπειτα από μακρά και σκληρή εκστρατεία.