ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας

Ερντογάν: Κάλεσμα Μαδούρο να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Νικολάς Μαδούρο να διατηρήσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα για αποκλιμάκωση της έντασης και σημειώνοντας ότι τα προβλήματα λύνονται μέσω διαλόγου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να διατηρήσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο. Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εναλλάσσει στάση σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του Τούρκου προέδρου, ο κ. Ερντογάν τόνισε τη σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα «οι εντάσεις να αποκλιμακωθούν το συντομότερο». Παράλληλα, επισήμανε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εκτίμησε πως «τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω διαλόγου».

Το Καράκας ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις απειλές κατά της Βενεζουέλας, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και τις ενέργειες που ενδέχεται να διαταράξουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Καραϊβική. Ο κ. Μαδούρο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις απειλές «παράνομες, δυσανάλογες, ανώφελες και υπερβολικές», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να εργάζεται για την «οικονομική ανάπτυξη, ειρήνη και σταθερότητα».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την αναστολή των πτήσεων διεθνών αεροπορικών εταιρειών, μετά από ειδοποίηση της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας λόγω της εντατικοποίησης της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από τη Βενεζουέλα. Συμφώνησαν στη σημασία της άμεσης αποκατάστασης της αεροπορικής σύνδεσης Καράκας-Κωνσταντινούπολης από την Turkish Airlines.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εντείνει την πίεση στη Βενεζουέλα, αναπτύσσοντας αεροναυτική δύναμη στην Καραϊβική και εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα κατά ταχύπλοων που φέρονται να μεταφέρουν ναρκωτικά, με 87 νεκρούς. Παράλληλα, έχει εκδώσει προειδοποιήσεις προς τα πληρώματα αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας και διατηρεί την απειλή στρατιωτικών πληγμάτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί διαρκώς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για διακίνηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ, ενώ το Καράκας απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως στόχος της Ουάσιγκτον είναι η αλλαγή καθεστώτος με σκοπό τον έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας.

Παρά τις εντάσεις, ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είχε μια «εγκάρδια» τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα «σεβασμού».

Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Βενεζουέλα. Το 2018, ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε τη χώρα για να εκφράσει στήριξη στον κ. Μαδούρο, σε μια περίοδο που ΗΠΑ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναγνώριζαν την επανεκλογή του, κάνοντας λόγο για εκλογική νοθεία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Νικολάς Μαδούρο να αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία, αν υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την εξουσία. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ στο X, ο οποίος ανέφερε: «Ακούω πως στην Τουρκία και στο Ιράν είναι πολύ ωραία αυτή την περίοδο της χρονιάς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Παράνομα τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Το ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι η ανακήρυξη τουρκικών «εθνικών θαλάσσιων πάρκων» εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων δεν παράγει νομικά αποτελέσματα, καθώς παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και αφορά διεθνή ύδατα.
σημαία Τουρκίας θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Νέοι περιορισμοί σε εμπορικά πλοία για τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση εμπορικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα λόγω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια, σύμφωνα με το Bloomberg News, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί από το Reuters.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Αναγκαία νέα εξωτερική πολιτική με στρατηγικό βάθος

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στο ΕΡΤ News Radio ότι χρειάζεται στρατηγική βάθους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ελλειπή διπλωματία, στη σκιά της νέας αμυντικής συμφωνίας Τουρκίας με Σαουδική Αραβία και Πακιστάν, που ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν-Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι η νέα αμυντική συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν αντίκειται στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και αποτελεί συμπληρωματική συνεργασία για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Η συμφωνία Τουρκίας-Σ. Αραβίας-Πακιστάν πλήττει την εξωτερική πολιτική

Η ΕΛΑΣ επικρίνει τη νέα αμυντική συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν ως σοβαρό πλήγμα για την Ελλάδα, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παθητική εξωτερική πολιτική και επικίνδυνη εμπλοκή στη Mέση Ανατολή.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ελπίζω η μετάβαση στη Βενεζουέλα να διαρκέσει μήνες, όχι χρόνια

Ο Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε για υπομονή στην πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα, ελπίζοντας να διαρκέσει μήνες. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν συνομιλίες στο Καράκας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με θέμα δημοκρατία και πολιτικά δικαιώματα.