ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αστυνομικό όχημα Μάλι
Αστυνομικό Toyota GMS περιπολεί σε δρόμους του Μάλι εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Μαλί: Τζιχαντιστική επίθεση σε οχηματοπομπή μεταφοράς καυσίμων

Τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε οχηματοπομπή βυτιοφόρων στο Μαλί, διακόπτοντας ανεπίσημη κατάπαυση πυρός που είχε μειώσει τις ελλείψεις καυσίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Επίθεση από τζιχαντιστές δέχθηκε οχηματοπομπή βυτιοφόρων στο Μαλί το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας. Το περιστατικό σηματοδότησε το τέλος μιας ανεπίσημης κατάπαυσης του πυρός που είχε συμβάλει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων καυσίμων στο περίκλειστο κράτος του Σαχέλ.

Από τον Σεπτέμβριο, ομάδες τζιχαντιστών πιστές στην Αλ Κάιντα έχουν στοχοποιήσει οχηματοπομπές που μεταφέρουν καύσιμα προς το Μαλί, κυρίως από τη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού – τις βασικές πύλες εισαγωγής εμπορευμάτων για τη χώρα.

Τον τελευταίο μήνα δεν είχαν καταγραφεί παρόμοιες επιθέσεις, ενισχύοντας εκτιμήσεις για άτυπη ανακωχή μεταξύ των ενόπλων ομάδων και του στρατιωτικού καθεστώτος.

Η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέδρα σε «οχηματοπομπή του στρατού του Μαλί που συνόδευε βυτιοφόρα» κοντά στην πόλη Μπουγκουνί, στη νότια περιοχή της χώρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί επιβεβαίωσαν ότι συνοδευτική στρατιωτική δύναμη «δέχτηκε πυρά τρομοκρατών» στη διαδρομή μεταξύ Μπουγκουνί και Μπαμακό, επισημαίνοντας πως η κατάσταση τέθηκε «υπό έλεγχο». Στρατιώτες ανέλαβαν τη φρούρηση και την υποστήριξη των βυτιοφόρων που υπέστησαν ζημιές, ενώ η υπόλοιπη οχηματοπομπή συνέχισε ασφαλώς προς τον προορισμό της.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων, δεκάδες βυτιοφόρα έφτασαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα, ακολουθώντας τον οδικό άξονα που συνδέει την Ακτή Ελεφαντοστού με το Μαλί μέσω της Μπουγκουνί.

Την τελευταία περίοδο, οι οχηματοπομπές φθάνουν στην πρωτεύουσα χάρη στη συνοδεία του στρατού και ρώσων παραστρατιωτικών, με προσφορά αεροπορικής υποστήριξης.

Η άτυπη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αρχών και των τζιχαντιστών δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα από τη χούντα.

Η ΟΥΙΜ θεωρείται από τον ΟΗΕ ως η τζιχαντιστική οργάνωση με τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή και αποτελεί τη «σοβαρότερη απειλή για το Σαχέλ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Τέσσερις νεκροί φρουροί σε επίθεση σε πετρελαϊκή εγκατάσταση

Επίθεση σε λεωφορείο με φρουρούς πετρελαϊκής εγκατάστασης κοντά στη Ντέιρ αλ Ζορ στη Συρία άφησε πέντε νεκρούς και 13 τραυματίες, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για κοινή συνεδρίαση στη Βουλή για την ενεργειακή κρίση

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεση κοινή συνεδρίαση επιτροπών για την αποτίμηση των συνεπειών από την αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας και τυχόν μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας σε καύσιμα και ενεργειακό κόστος.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα σε νότια προάστια Βηρυτού, βάση της Χεζμπολάχ

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, θέτοντας στο στόχαστρο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Σχεδόν 400 νεκροί από τις επιθέσεις στο Λίβανο από τον Μάρτιο.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Μπαχρέιν μετά από ιρανικό πλήγμα

Ιρανική επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στην αλ Μάαμεερ του Μπαχρέιν, με υλικές ζημιές αλλά χωρίς θύματα. Η εταιρεία Babco επικαλέστηκε ανωτέρα βία μετά το περιστατικό.
Σαουδική Αραβία Άραμκο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Τέσσερα drones καταρρίφθηκαν κοντά σε πετρελαιοπηγή

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τέσσερα drones που κατευθύνονταν σε πετρελαιοπηγή στη Σέιμπα, στα σύνορα με τα ΗΑΕ. Το κοίτασμα δέχεται συχνά επιθέσεις από μη επανδρωμένα, ως αντίποινα λόγω της έντασης με το Ιράν.