ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Ρώσοι στρατιώτες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία Αμερικανού εθελοντή

Τρεις Ρώσοι στρατιώτες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως 12 ετών για τον βασανισμό και τη δολοφονία του Αμερικανού εθελοντή Ράσελ Μπέντλεϊ, με το στρατοδικείο στο Ντονέτσκ να επιβάλλει βαριές ποινές για το έγκλημα που συγκλόνισε τη Μόσχα.

Σε ποινές φυλάκισης έως και 12 ετών καταδικάστηκαν τρεις Ρώσοι στρατιώτες για τον βασανισμό και τη δολοφονία του Ράσελ Μπέντλεϊ, ενός 63χρονου Αμερικανού που είχε ενταχθεί εθελοντικά στις ρωσικές δυνάμεις κατά της Ουκρανίας. Η υπόθεση, η οποία ήρθε στο φως με ανακοίνωση των αρχών, έχει προκαλέσει αμηχανία στη Μόσχα, καθώς ο Μπέντλεϊ ήταν ένας από τους ξένους που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για συμμετοχή στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας.

Ο Μπέντλεϊ εξαφανίστηκε τον Απρίλιο του 2023 κοντά στο Ντονέτσκ, περιοχή υπό ρωσικό έλεγχο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι στρατιώτες τον κακοποίησαν και τον βασάνισαν μέχρι θανάτου, προσπαθώντας στη συνέχεια να συγκαλύψουν το έγκλημα τοποθετώντας το σώμα του σε αυτοκίνητο το οποίο ανατίναξαν.

Το στρατοδικείο του Ντονέτσκ επέβαλε ποινές κάθειρξης 12 ετών σε δύο εκ των κατηγορουμένων και 11 ετών σε έναν τρίτο. Οι ρωσικές αρχές χαρακτήρισαν το περιστατικό ως "τραγικό, μεμονωμένο γεγονός". Παράλληλα, Ουκρανοί μπλόγκερ σχολίασαν πως ο θάνατος του Μπέντλεϊ λειτουργεί ως προειδοποίηση για όσους ξένους σκέφτονται να ενταχθούν στις ρωσικές δυνάμεις.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι ο Μπέντλεϊ βασανίστηκε μέχρι θανάτου ενώ προσπαθούσε να αρνηθεί την κατηγορία ότι ανήκε σε ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς και κατασκοπείας, καθώς και ότι ήταν υπεύθυνος για πυραυλική επίθεση στο Ντονέτσκ. Ο ίδιος είχε εμφανιστεί στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η πορεία του Ράσελ Μπέντλεϊ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Rolling Stone το 2022, ο Μπέντλεϊ, γνωστός και ως "ο Καουμπόι του Ντονμπάς", είχε μετατραπεί από αριστερός του Τέξας σε ένθερμο υποστηρικτή της ρωσικής πολιτικής. Είχε λάβει ρωσική υπηκοότητα και είχε εργαστεί για την κρατική υπηρεσία ειδήσεων Sputnik.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι κατηγορούμενοι στρατιώτες δήλωσαν ότι βρήκαν τον Μπέντλεϊ κοντά σε στρατιωτική εγκατάσταση, όπου ετοιμαζόταν να κινηματογραφήσει τις συνέπειες ουκρανικής επίθεσης. Παρά το γεγονός ότι εκείνος υποστήριξε πως ήταν δημοσιογράφος, τον συνέλαβαν, του κάλυψαν το κεφάλι, και τον βασάνισαν μέχρι θανάτου, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Φωτογραφία που δημοσιεύθηκε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης απεικονίζει τον Μπέντλεϊ σε ένα κρεβάτι με τυφέκιο, φιλορωσική σημαία και προτομή του Λένιν. Ο πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής τηλεόρασης, Γεβγκένι Ποντούμπνι, απέτισε φόρο τιμής, σημειώνοντας ότι «ήταν λυπηρό το γεγονός ότι ο Μπέντλεϊ σκοτώθηκε από αυτούς που θεωρούσε δικούς του, αλλά τουλάχιστον οι δολοφόνοι του οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κατάληψη ουκρανικής παραμεθόριας κοινότητας από τις δυνάμεις της

Το ρωσικό ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν πλήρως τη Σταρίτσα, κοντά στη Βοβτσάνσκ του Χαρκόβου. Η Ουκρανία παραδέχτηκε επιθέσεις στην περιοχή, χωρίς να αναγνωρίσει την απώλεια της κοινότητας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για Ουκρανία στο Αμπού Ντάμπι την Κυριακή

Ο νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας υπό αμερικανική αιγίδα θα γίνει την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι, μετά από διήμερες διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία αλλά με πρόοδο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Νέος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας ίσως την επόμενη εβδομάδα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας στα ΗΑΕ ήταν εποικοδομητικές και νέος γύρος ενδέχεται να γίνει ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Η Μόσχα δηλώνει ανοιχτή στη συνέχιση του διαλόγου, σύμφωνα με το RIA.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Έληξαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ρωσίας σήμερα στο Αμπού Ντάμπι

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στο Αμπού Ντάμπι, όπως επιβεβαίωσαν πηγές των διαπραγματεύσεων και η εκπρόσωπος του Ουκρανού διαπραγματευτή.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκαλεί διακοπές ρεύματος σε εκατομμύρια

Ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν εκρήξεις και διακοπές ρεύματος σε περίπου 1,2 εκατ. ουκρανικές κατοικίες. Στο Κίεβο 6.000 κτίρια έμειναν χωρίς θέρμανση στους -10°C, ενώ συνεχίζονται αδιέξοδες συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε ΗΠΑ: Χρειαζόμαστε ενίσχυση αντιαεροπορικών όπλων

Ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε πως οι συμφωνίες για αντιαεροπορική άμυνα που έγιναν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, μετά τη ρωσική επίθεση σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.