ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο

Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καλεί συμμάχους ΗΠΑ να καταδικάσουν πλήγματα

Ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά από χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ να καταδικάσουν τα πλήγματα σε πλοία που φέρονται να σχετίζονται με ναρκωτικά, κάνοντας λόγο για παράνομες πρακτικές και κινδύνους συνενοχής.

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) απηύθυνε έκκληση προς τους εταίρους των ΗΠΑ να καταδικάσουν τα «παράνομα» πλήγματα του αμερικανικού στρατού κατά πλοίων που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, συνδέονται με λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η HRW επισημαίνει ότι χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ολλανδία θα πρέπει να εξετάσουν εάν η παροχή πληροφοριών στις ΗΠΑ ενδέχεται να τις καταστήσει συνεργούς σε αυτές τις ενέργειες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμμαχία «Five Eyes», που περιλαμβάνει υπηρεσίες πληροφοριών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τονίζοντας την ευθύνη που φέρουν τα μέλη της.

Η διευθύντρια του γραφείου του HRW στην Ουάσινγκτον, Σάρα Γέιγκερ, υπογραμμίζει ότι «η διεθνής τάξη εξαρτάται από την ικανότητα των χωρών να καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των κανόνων, ακόμα κι όταν αυτές διαπράττονται από ισχυρούς φίλους».

Παράλληλα, σημειώνει ότι, ενώ το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αποτελεί σοβαρό έγκλημα, υπάρχουν πιο αποτελεσματικές και νόμιμες μέθοδοι για την αντιμετώπισή του, ζητώντας καταδίκη των αμερικανικών πληγμάτων ως «παράνομων και αναποτελεσματικών».

Ο ΟΗΕ έχει ήδη αναφερθεί σε «σημαντικές ενδείξεις» για «εξωδικαστικές» εκτελέσεις στο πλαίσιο της αμερικανικής εκστρατείας στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό, η οποία έχει οδηγήσει στον θάνατο 87 ανθρώπων, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί αποδείξεις για σχέσεις των πλοίων-στόχων με καρτέλ ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το HRW, «βάσει του αμερικανικού και του διεθνούς δικαίου, τα πρόσωπα που κατηγορούνται για εγκλήματα θα πρέπει να συλλαμβάνονται και να δικάζονται, όχι να εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Κούβα είναι επιφανειακές

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κούβας, κάνοντάς τες λόγο για «επικοινωνιακή κίνηση» και όχι για ουσιαστική αλλαγή, ενώ η Αβάνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Axios: Γουίτκοφ και Αραγτσί στην Ελβετία για πιθανές συνομιλίες

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Τραμπ, μεταβαίνει στην Ελβετία για διαπραγματεύσεις με το Ιράν, με στόχο συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και το πυρηνικό πρόγραμμα. Εκεί βρίσκεται ήδη και ο Τζάρεντ Κούσνερ.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρέλαβε νέο αεροσκάφος από το Κατάρ, ετοιμάζει ταξίδια

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα εντός του 2026, ενώ ανακοίνωσε και τη σύνοδο με τον Σι Τζινπίνγκ στη χώρα αυτή αργότερα μέσα στη χρονιά.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εντός ημερών νέα συνάντηση Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων

Αναβλήθηκε η συνάντηση Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελβετία· προετοιμάζονται συνομιλίες τις επόμενες ημέρες καθώς ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν ψηφιακά μνημόνιο για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ.