ΓΔ: 2089.74 -0.88% Τζίρος: 228.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
Σκηνή χάους στη Σομαλία μετά από τρομοκρατική ενέργεια κοντά σε πύλη ασφαλείας.

Συγκρούσεις Ταϊλάνδης-Καμπότζης: Μαζικές εκκενώσεις σε πάνω από 500.000 άτομα

Πάνω από 400.000 Ταϊλανδοί απομακρύνθηκαν επειγόντως από τα σύνορα με την Καμπότζη λόγω νέων εχθροπραξιών. Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως οι πολίτες εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας, καθώς αυξήθηκε ο κίνδυνος στην περιοχή.

Περισσότεροι από 400.000 Ταϊλανδοί αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από περιοχές κοντά στα σύνορα με την Καμπότζη, έπειτα από την επανέναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ταϊλανδικού υπουργείου Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σουράσαντ Κονγκσιρί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «πάνω από 400.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια», ενώ νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί μέσω Facebook απολογισμός που έκανε λόγο για 180.000 εκτοπισμένους.

Όπως σημείωσε, η μαζική απομάκρυνση κρίθηκε αναγκαία λόγω της «άμεσης απειλής για την ασφάλεια» των πολιτών.

Στην Καμπότζη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Μαλί Σοτσετά, ανέφερε ότι «20.105 οικογένειες, ή 101.229 άνθρωποι, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα προς καταφύγια ή σπίτια συγγενών τους σε πέντε επαρχίες».

Οι κυβερνήσεις της Μπανγκόκ και της Πνομ Πεν αλληλοκατηγορούνται για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων, που έχουν προκαλέσει τουλάχιστον έντεκα θανάτους – επτά αμάχων από την πλευρά της Καμπότζης και τέσσερις Ταϊλανδών στρατιωτών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρχών.

Η διένεξη μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης αφορά την κυριαρχία σε συνοριακές περιοχές μήκους άνω των 800 χιλιομέτρων, οι οποίες χαράχτηκαν κατά την περίοδο της γαλλικής κατοχής της Ινδοκίνας.

Οι δύο χώρες είχαν έρθει ξανά σε στρατιωτική αντιπαράθεση τον Ιούλιο, με πέντε ημέρες μαχών να αφήνουν πίσω τους 43 νεκρούς και περίπου 300.000 εκτοπισμένους εκατέρωθεν των συνόρων.

Στις 26 Οκτωβρίου, υπεγράφη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία όμως φαίνεται πλέον να έχει καταρρεύσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ταϊλάνδης Καμπότζης
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί άμαχοι στις συγκρούσεις στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης

Τουλάχιστον έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε νέες συγκρούσεις στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης, μετά από βομβαρδισμούς του ταϊλανδικού στρατού στην επαρχία Μπαντέ Μεντσάι, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός πριν δύο μήνες.
Καμπότζη, Ταϊλάνδη
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο αιματηρό επεισόδιο στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης παρά την εκεχειρία

Η ένταση αναζωπυρώνεται στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με έναν νεκρό και εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κινέζοι στρατιώτες άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 33 νεκροί στις συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης

Τουλάχιστον 33 νεκροί καταγράφονται από τις συγκρούσεις στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης, σύμφωνα με σημερινούς επίσημους απολογισμούς. Η Πνομ Πεν ζήτησε από την Μπανγκόκ άμεση κατάπαυση του πυρός.
Αστυνομικό όχημα Νορβηγίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: 19χρονος συνελήφθη για πυροβολισμό σε εμπορικό κέντρο στο Όσλο

Συνελήφθη 19χρονος ως ύποπτος για πυροβολισμό στο εμπορικό κέντρο Storo στο Όσλο, εν μέσω χριστουγεννιάτικων αγορών. Το κέντρο εκκενώθηκε, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί σύμφωνα με την αστυνομία.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Επιτρέπει προσωρινά ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ προς Αφγανιστάν

Το Πακιστάν εγκρίνει περιορισμένη δίοδο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προς το Αφγανιστάν μετά τις συγκρούσεις του Οκτωβρίου ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά για εμπόριο και μετανάστευση με σοβαρές οικονομικές απώλειες