ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ουκρανικός στρατός μάχη
Στρατιώτες της Ουκρανίας πυροβολούν βαρύ πυροβολικό στο πεδίο μάχης κατά τον πόλεμο.

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις δηλώνουν κατάληψη του Σιβέρσκ στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε τη Σιβέρσκ στο Ντονέτσκ, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ. Ο Πούτιν ενημερώθηκε για τον πλήρη έλεγχο, σύμφωνα με το TASS. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη δήλωση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την κωμόπολη Σιβέρσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει την προσέγγισή τους προς τις μεγάλες πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε από στρατιωτικούς ότι το Σιβέρσκ βρίσκεται πλέον υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτή την πληροφορία.

Το Σιβέρσκ βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά από το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ, τις δύο τελευταίες μεγάλες πόλεις που εξακολουθούν να ελέγχονται από την Ουκρανία στην περιοχή του Ντονμπάς. Πριν από την έναρξη του πολέμου, η πόλη είχε πληθυσμό 11.000 κατοίκους, ωστόσο σήμερα μεγάλο μέρος της έχει καταστραφεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσεγγίζουν το Σιβέρσκ από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις από τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τις τελευταίες εβδομάδες κατάφεραν να διασπάσουν την άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Τη Δευτέρα, στον χάρτη του μετώπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο DeepState, ο οποίος πρόσκειται στον ουκρανικό στρατό, το μισό Σιβέρσκ εμφανιζόταν υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ το υπόλοιπο χαρακτηριζόταν ως «γκρίζα ζώνη», όπου συνεχίζονται οι μάχες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει ανακοινώσει την κατάληψη αρκετών σημαντικών θέσεων στο μέτωπο, όπως το Ποκρόφσκ – ισχυρισμός που διαψεύδεται από την Ουκρανία – καθώς και τις πόλεις Κουπιάνσκ και Βοβτσάνσκ στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν το Μίρνογρκαντ, κοντά στο Ποκρόφσκ, καθώς και τις Κοστιαντινίφκα και Γκουλιάπολε, νοτιότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Drone πάνω από θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στο ρωσικό λιμάνι Ταμάν με ζημιές σε υποδομές

Το λιμάνι Ταμάν στη Ρωσία δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones, με εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και πυρκαγιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βενιαμίν Κοντράτιεφ. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για θύματα ή το μέγεθος των ζημιών.
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗ

Λετονία: Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη μετά τον πόλεμο

Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει στρατιωτικοποιημένη και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ο επικεφαλής των λετονικών μυστικών υπηρεσιών, εκτιμώντας πως η επιθετικότητα της Μόσχας θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διατήρηση των κυρώσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία αλλάζει διαπραγματευτή για να καθυστερήσει αποφάσεις

Ο Ζελένσκι εξέφρασε έκπληξη για την αλλαγή επικεφαλής στις ρωσικές διαπραγματεύσεις, εκτιμώντας πως στόχος είναι η καθυστέρηση των αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ξένα στρατεύματα και μακροχρόνιες εγγυήσεις ασφάλειας στη χώρα του.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ίσως να μην επιδιώξει ποτέ ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Γουίτακερ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως να μην είναι ποτέ διατεθειμένη να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 2 νεκροί από ουκρανική πυραυλική επίθεση στο Μπέλγκοροντ

Τουλάχιστον δύο νεκροί και τρεις τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση, από ουκρανική πυραυλική επίθεση στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, με σοβαρές ζημιές σε ενεργειακό δίκτυο και πολυκατοικίες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.