Η νέα κυβέρνηση του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις ανέλαβε τα καθήκοντά της, μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει την υποστήριξη της Τσεχίας προς την Ουκρανία και θα ενισχύσει τη δεξιά λαϊκιστική πτέρυγα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αντρέι Μπάμπις, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας 71 ετών, επιστρέφει στην εξουσία έπειτα από τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση.
Ηγείται ενός συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα SPD, που διατηρεί αντιευρωπαϊκή και φιλορωσική στάση, καθώς και το κόμμα των Αυτοκινητιστών, το οποίο εστιάζει στην αντίθεση στις κλιματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος Πετρ Πάβελ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να κυβερνήσει υπεύθυνα, αναγνωρίζοντας τα οφέλη από τη συμμετοχή της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ο Πάβελ τόνισε ότι «η χώρα μας θα ήταν αναμφίβολα λιγότερο ασφαλής, αν δεν ήμασταν μέλη του ΝΑΤΟ, όπως ακριβώς θα ήταν λιγότερο ευημερούσα και σταθερή, αν δεν ήμασταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η νέα κυβέρνηση αντικαθιστά μια φιλοουκρανική και φιλοευρωπαϊκή διοίκηση, μετακινώντας το πολιτικό κέντρο βάρους της Τσεχίας προς συντηρητικές και εθνικιστικές δυνάμεις.
Το κόμμα ANO του Μπάμπις ανήκει στην πολιτική ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με το Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν, το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας και τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό.
Ο Μπάμπις δήλωσε πρόσφατα ότι η Τσεχία δεν θα προσφέρει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει εναλλακτικούς τρόπους στήριξης του Κιέβου.
Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν ένα σύνθετο σχέδιο για χορήγηση δανείου στην Ουκρανία, που θα βασίζεται σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και εθνικές εγγυήσεις.
Παράλληλα, ο Μπάμπις έχει εκφράσει την πρόθεσή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τσεχίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επικρίνοντας συχνά τους θεσμούς της ΕΕ και προτιμώντας διαπραγματεύσεις με εθνικούς ηγέτες.
Έχει δεσμευτεί να απορρίψει τις μεταναστευτικές πολιτικές της Ένωσης, καθώς και το σχέδιο για διεύρυνση πληρωμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε θέρμανση και καύσιμα.
Ωστόσο, έχει απορρίψει τα αιτήματα των ακροδεξιών εταίρων του για δημοψηφίσματα σχετικά με τη συμμετοχή της Τσεχίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα παραμείνει και στις δύο συμμαχίες.
Πριν αναλάβει την εξουσία, είχε δηλώσει πως θα περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τον εθνικό προϋπολογισμό.