ΓΔ: 2084.65 -0.09% Τζίρος: 191.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:46:40
Εφημερίδα και λάπτοπ
Εικόνα με εφημερίδα πάνω σε λάπτοπ, που συμβολίζει τη σύγχρονη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ.

Ρουμανία: Στήριξη δημοσιογράφων στο Recorder για αποκαλύψεις διαφθοράς

Δημοσιογράφοι και ΜΚΟ στη Ρουμανία στηρίζουν το ειδησεογραφικό Recorder, που δέχεται επιθέσεις μετά από ντοκιμαντέρ για διαφθορά στο δικαστικό σύστημα. Καθημερινές διαδηλώσεις γίνονται από τη μετάδοση της έρευνας.

Δεκάδες Ρουμάνοι δημοσιογράφοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν τη στήριξή τους προς το μέσο ερευνητικής δημοσιογραφίας Recorder, το οποίο δέχεται επιθέσεις μετά τη δημοσίευση ντοκιμαντέρ που εστιάζει στις καταχρήσεις του δικαστικού συστήματος της Ρουμανίας.

Η Ρουμανία συγκαταλέγεται στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οργάνωση Transparency International.

Καθημερινές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από την περασμένη εβδομάδα, μετά την προβολή της έρευνας του Recorder, όπου δικαστές και εισαγγελείς καταγγέλλουν πιέσεις που ασκούνται στους δικαστικούς λειτουργούς.

Στην ανοικτή επιστολή, οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι καταδικάζουν τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά του Recorder, κυρίως από μέλη του δικαστικού σώματος.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τη σύνταξη του Recorder και καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις επιθέσεις που δέχεται».

Το ντοκιμαντέρ του Recorder συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, σε μια χώρα 19 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το Εφετείο Βουκουρεστίου, που αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, έκανε λόγο για «δημόσια υποκίνηση σε στάση κατά της συνταγματικής τάξης».

Παράλληλα, εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς υπέγραψαν δική τους ανοικτή επιστολή, καταγγέλλοντας «τις βαθιές και συστημικές δυσλειτουργίες» του δικαστικού συστήματος στη Ρουμανία.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλων αξιωματούχων, καθώς και τη θέσπιση νέων νόμων που θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Νικουσόρ Νταν, αναγνώρισε την ύπαρξη «προβλημάτων στο δικαστικό σύστημα» και «υπερβάλλουσας» εξουσίας των προέδρων των δικαστηρίων, καλώντας τους δικαστικούς λειτουργούς σε συνομιλίες στις 22 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, «θα κάνουμε μία συζήτηση, θα φέρουμε αλλαγές, αλλά δεν θέλω αυτό να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα ή δέκα μέρες. Ας πούμε δύο μήνες, για να έχουμε ένα στέρεο αποτέλεσμα».

Η Ρουμανία διοικείται από φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες να συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ρουμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη

Χιλιάδες διαδηλωτές σε Βουκουρέστι και άλλες πόλεις κατήγγειλαν τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη, ζητώντας παραιτήσεις αξιωματούχων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε μετά αποκαλύψεις για πιέσεις σε δικαστές από ανώτατα στε
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης αρνήθηκε την έκδοση του πρώην δημάρχου Βουκουρεστίου

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα έκδοσης του 74χρονου πρώην δημάρχου Βουκουρεστίου, κρίνοντας ανεπαρκείς τις διαβεβαιώσεις της Ρουμανίας για τις συνθήκες κράτησης.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον υφυπουργό Πολιτισμού για σύγκρουση συμφερόντων

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον υφυπουργό Βάιμερ για σύγκρουση συμφερόντων, επισημαίνοντας ότι κατέχει το 50% του Ομίλου Weimer ενώ ρυθμίζει τα ΜΜΕ. Ο ίδιος αρνείται ανάμειξη, δηλώνοντας ότι έχει παραιτηθεί από τη διεύθυνση.
Σφύρα δικαστηρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολοπούλου: Οι μάρτυρες είπαν ψέματα για να πλήξουν τον Στουρνάρα

Στη δίκη για τις ψευδείς καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στη Novartis, η Λίνα Νικολοπούλου κατέθεσε ότι οι μάρτυρες είπαν εν γνώσει τους αναλήθειες για να πλήξουν τον Γιάννη Στουρνάρα.