ΓΔ: 2467.5 0.74% Τζίρος: 239.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού κινούνται σε δρόμο με ερείπια στη Γάζα κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής.

ΟΗΕ: Τερματίστηκε ο λιμός στη Γάζα, διατηρείται η επισιτιστική κρίση

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο λιμός στη Γάζα έχει λήξει, αλλά η πλειοψηφία των κατοίκων συνεχίζει να βιώνει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, παρά τη βελτίωση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα μετά την κατάπαυση πυρός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν υφίσταται πλέον λιμός στη Γάζα, ωστόσο η πλειονότητα των κατοίκων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.

Όπως επισημαίνει το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Κατάταξης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), μετά την κατάπαυση του πυρός στις 10 Οκτωβρίου 2025, καταγράφεται αξιοσημείωτη βελτίωση όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή στην περιοχή.

Παρά τη βελτιωμένη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές και εμπορικές προμήθειες, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει υπό υψηλή επισιτιστική ανασφάλεια.

Σύμφωνα με το IPC, η Λωρίδα της Γάζας έχει χαρακτηριστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (φάση 4 του IPC) έως τα μέσα Απριλίου 2026, ενώ καμία περιοχή δεν έχει καταταχθεί σε κατάσταση λιμού (φάση 5 του IPC).

Για το διάστημα 1 Δεκεμβρίου έως 15 Απριλίου, οι προβλέψεις του IPC κάνουν λόγο για περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε επίπεδο κρίσης ή και χειρότερο (φάση 3 ή υψηλότερη του IPC).

Από την πλευρά της, η οργάνωση Oxfam France επισημαίνει ότι «ο λιμός στη Γάζα συνεχίζει να ανέρχεται σε φοβερά επίπεδα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Η ΜΚΟ καταγγέλλει ότι το Ισραήλ επιτρέπει ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα και συνεχίζει να μπλοκάρει αιτήματα δεκάδων αναγνωρισμένων οργανώσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κρίσιμη επισιτιστική κρίση σε Νιγηρία και Σομαλία

Η Νιγηρία και η Σομαλία προστέθηκαν στη λίστα περιοχών με έντονη διατροφική ανασφάλεια που ίσως επιδεινωθεί δραματικά, σύμφωνα με FAO και ΠΕΠ του ΟΗΕ. Στη βορειοανατολική Νιγηρία απειλούνται 15.000 άνθρωποι με «καταστροφική» πείνα.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ ζητά άμεση παύση βίας στη Μέση Ανατολή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει ξανά τα περάσματα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κίνδυνος μεγάλης επισιτιστικής κρίσης από διακοπή λιπασμάτων στο Ορμούζ

Η διακοπή διακίνησης λιπασμάτων από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να φέρει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση εντός εβδομάδων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς το Ιράν έχει αποκλείσει τη διέλευση προς βασικές αγορές, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταγγελία για ποινές σε φοιτητές στην Ελβετία λόγω διαμαρτυριών για Γάζα

Δέκα ειδικοί του ΟΗΕ επέκριναν τη δίωξη φοιτητών στην Ελβετία για καθιστικές διαμαρτυρίες το 2024 στη Ζυρίχη, υπενθυμίζοντας πως ο ειρηνικός ακτιβισμός είναι δικαίωμα έκφρασης και δεν πρέπει να ποινικοποιείται.