ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Επιμένει για αρνητικά επιτόκια ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ αποκλείει κάθε πιθανότητα για αρνητικά επιτόκια και προτρέπει την κυβέρνηση να κάνει μεγαλύτερες δαπάνες για να τονωθεί η οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τις πιέσεις του προς την Fed για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς δήλωσε πως εξακολουθεί να πιστεύει ακράδαντα οτι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα έπρεπε να μειώσει τα κατευθυντήρια επιτόκιά της κάτω από το μηδέν.

Εξέφρασε πάντως μια δόση ικανοποίησης για την πολιτική που ασκεί τελευταία ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, μολονότι ο τελευταίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται τα επιτόκια να περάσουν σε αρνητικό έδαφος. Ο Τραμπ έκρινε πως ο Πάουελ, τον οποίο επικρίνει συχνά, έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του στην ηγεσία της Fed, επιμένοντας πάντως πως διαφωνεί μαζί του ως προς την επιτοκιακή πολιτική.

«Έχω τη σθεναρή πεποίθηση πως θα έπρεπε να έχουμε αρνητικά επιτόκια», επανέλαβε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος (της Fed) είναι ο MIP για μένα τους τελευταίους μήνες. Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά», πρόσθεσε, εξηγώντας πως το ακρώνυμο που χρησιμοποίησε σημαίνει «Most Improved Player», δηλαδή «ο πιο βελτιωμένος παίκτης».

Ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε νωρίτερα χθες ότι η ομάδα που χαράσσει τη νομισματική πολιτική στη Fed δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκιά της κάτω του μηδενός. Αντ’ αυτού, προέτρεψε την κυβέρνηση και το Κογκρέσο να προωθήσουν μεγαλύτερες δαπάνες για να τονωθεί η αμερικανική οικονομία, που έχει γονατίσει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φρενάρουν την αύξηση επιτοκίων

Τα ηπιότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, παρά τις πιέσεις αξιωματούχων για αυστηρότερη πολιτική
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιχειρεί ξανά να αποπέμψει τη Λίζα Κουκ από τη Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί ξανά να απομακρύνει τη διοικήτρια της Fed, Λίζα Κουκ, παρά το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να αποδεχθεί αίτημά του. Ο Λευκός Οίκος επικαλείται κατηγορίες απάτης, τις οποίες η ίδια απορρίπτει.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ορκίζεται την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο ο νέος επικεφαλής της Fed

Ο Κέβιν Γουόρς θα ορκιστεί την Παρασκευή ως επικεφαλής της Fed, διαδεχόμενος τον Τζερόμ Πάουελ. Η επιλογή του από τον Τραμπ προκαλεί εντάσεις, με τους Δημοκρατικούς να τον κατηγορούν ως «μαριονέτα» του προέδρου.