ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας με φόντο την ουκρανική σημαία.

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν συνάντηση με Ουκρανία και Ρωσία στο Μαϊάμι

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ πρότειναν τριμερή συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας και Αμερικής στο Μαϊάμι, με πιθανή ευρωπαϊκή συμμετοχή. Τόνισε επίσης πως μόνο η Ουκρανία αποφασίζει για τις εκλογές της, όχι ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στο Μαϊάμι, όπου οι Ρώσοι έχουν μεταβεί για συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Ουάσιγκτον πρότεινε μια τριμερή μορφή διαλόγου μεταξύ Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο ίδιος ανέφερε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενδέχεται να παραστούν, σημειώνοντας ότι «θα είχε νόημα να υπάρξει μια τέτοια κοινή συνάντηση (…) αφού ενημερωθούμε για τα πιθανά αποτελέσματα των συναντήσεων που έχουν ήδη λάβει χώρα».

Παράλληλα, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Ρώσου προέδρου. Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την ημέρα των εκλογών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «δεν εξαρτάται από τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποφασίσει πότε και υπό ποια μορφή θα λάβουν χώρα οι εκλογές στην Ουκρανία», αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war-prosfyges
ΔΙΕΘΝΗ

Κάτοικοι του Ολέσκι πέρασαν από Λευκορωσία, με προορισμό την Ουκρανία

Κάτοικοι του Ολέσκι, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη στη Λευκορωσία έπειτα από σπάνια κατάπαυση πυρός. Η ανθρωπιστική επιχείρηση έγινε εν μέσω σοβαρής κρίσης στην περιοχή της Χερσώνας.
Οκρανία, έκρηξη, βομβαρδισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε ρωσικό έδαφος από ουκρανικό drone στη Μπριάνσκ

Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες από ουκρανικό drone σε σπίτι στον οικισμό Κλίμοβο της περιφέρειας Μπριάνσκ, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 29 ουκρανικά drones το τελευταίο 24ωρο.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Οι δηλώσεις Ζελένσκι δυσκολεύουν τον διάλογο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η στάση της Μόσχας για την Ουκρανία δεν αλλάζει, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ζελένσκι «μη βοηθητικές» για τον διάλογο. Υπογράμμισε επίσης τα προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ λόγω κυρώσεων και βοήθειας στο Κίεβο.
Σύστημα Patriot σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή πώληση 500 πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, αξίας άνω των δύο δισ. δολαρίων. Η συμφωνία χρειάζεται έγκριση Κογκρέσου και η Ουκρανία θα χρηματοδοτήσει με διεθνείς συνεισφορές και ευρωπαϊκό δάνειο.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Ρωσική επίθεση έπληξε υποδομές, ρεύμα και νερό, λέει ο δήμαρχος

Ρωσική επίθεση έπληξε υποδομές του Κιέβου, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο και την εταιρεία DTEK. Συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανοί εγκαταλείπουν το ρωσοκρατούμενο Ολέσκι με λεωφορεία λόγω εκεχειρίας

Κάτοικοι της πόλης Ολέσκι στη νότια Ουκρανία απομακρύνθηκαν με λεωφορεία μέσω κοινής επιχείρησης βοήθειας, στο πλαίσιο τοπικής εκεχειρίας που μεσολάβησε η Μελάνια Τραμπ, διανέμοντας τρόφιμα και φάρμακα στους εξαντλημένους.