ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σύριοι στρατιώτες όχημα
Φώτο: Shutterstock

Συρία: Σύγκρουση Κούρδων με κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι, δύο νεκροί

Σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι μεταξύ Κούρδων και συριακών δυνάμεων, με εκατέρωθεν κατηγορίες για την έναρξη των εχθροπραξιών. Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, ενώ οι επιθέσεις με όλμους συνεχίζονται.

Ένταση επικρατεί στο Χαλέπι, καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για την έναρξη των εχθροπραξιών.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana, δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά που αποδίδονται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον συνασπισμό υπό κουρδική κυριαρχία. Ειδικότερα, «δύο πολίτες σκοτώθηκαν από βλήματα όλμων και ρουκέτες των SDF που έπληξαν διάφορες συνοικίες του Χαλεπιού», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι SDF πραγματοποίησαν επιθέσεις σε κυβερνητικά σημεία ελέγχου στις συνοικίες Σεΐχ Μακσούντ και Ασραφία, περιοχές που ελέγχονται από τοπικές κουρδικές μονάδες. Από την πλευρά τους, οι SDF αποδίδουν την ευθύνη σε «φράξιες προσκείμενες στην κυβέρνηση». Επίσης, έκαναν λόγο για δύο τραυματίες στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και πέντε τραυματίες αμάχους, ενώ η επίθεση με «όλμους και βαρύ οπλισμό» φέρεται να συνεχίζεται.

Ανάλογες αιματηρές συγκρούσεις είχαν σημειωθεί και στις αρχές Οκτωβρίου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ωστόσο είχε επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, το Χαλέπι πέρασε στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης του Άχμαντ αλ Σάρα. Οι συνοικίες Σεΐχ Μακσούντ και Ασραφία, όμως, παρέμειναν υπό κουρδικό έλεγχο, παρά τη συμφωνία για αποχώρηση των δυνάμεων αυτών.

Οι SDF αποτελούν το ένοπλο σκέλος της κουρδικής διοίκησης που διατηρεί τον έλεγχο σε ζώνες της βόρειας και βορειοανατολικής Συρίας. Τον Μάρτιο είχε επιτευχθεί συμφωνία με τη Δαμασκό για την ενσωμάτωση των SDF στους πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς της χώρας, ωστόσο οι σχετικές διαπραγματεύσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί στη Ράκα από επίθεση ΙΚ – Αποχώρηση ΗΠΑ σε έναν μήνα

Τέσσερα μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, σε οδόφραγμα ελέγχου. Ένας δράστης σκοτώθηκε επίσης. Είναι η δεύτερη τέτοια επίθεση σε δύο ημέρες στην περιοχή.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από συγκρούσεις παρανόμων με αστυνομία στη Λαττάκεια

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στην Τζάμπλα, στη Λαττάκεια, δυτική Συρία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Η Λαττάκεια αποτελεί προπύργιο των Αλαουιτών, της μειονότητας Άσαντ.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη στη Δαμασκό: Τουλάχιστον ένας νεκρός κοντά σε κέντρο εξοπλισμών

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Δαμασκό προκάλεσε τουλάχιστον έναν θάνατο, σύμφωνα με πηγές σε Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Παλιά Πόλη, έξω από κυβερνητικό κτίριο και κέντρο διαχείρισης εξοπλισμών.
Σημαία Αϊτής
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 78 νεκροί από συγκρούσεις συμμοριών στην Αϊτή, λέει ο ΟΗΕ

Τουλάχιστον 78 νεκροί, ανάμεσά τους 10 άμαχοι, από συγκρούσεις συμμοριών στις γειτονιές της Πορτ-ο-Πρενς στην Αϊτή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι πρόσφατες συγκρούσεις έφεραν και τον βίαιο εκτοπισμό 8.000 ανθρώπων.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινές επιδρομές την Παρασκευή

Δέκα νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά και τρεις γυναίκες, από ισραηλινά πλήγματα σε τέσσερις κοινότητες του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Νεκρός και ένας διασώστης από βομβαρδισμό, αναφέρει η Πολιτική Προστασία.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: 36 νεκροί από επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ADF, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, στο βορειοανατολικό Κονγκό, σύμφωνα με το AFP και τοπικές πηγές. Οι επιθέσεις έγιναν στις επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου.