Κλιμακώνεται η ένταση στο Κέρας της Αφρικής μετά την επίσημη αναγνώριση της αυτοανακηρυγμένης δημοκρατίας της Σομαλιλάνδης από την κυβέρνηση του Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και δρα κατά της σομαλικής κυβέρνησης από το 2006.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ, Αλί Ντιρ, τόνισε ότι η οργάνωση «απορρίπτει τη φιλοδοξία των Ισραηλινών να διεκδικήσουν ή να εκμεταλλευτούν τμήματα των εδαφών μας». Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν θα αποδεχθούν τέτοιες ενέργειες και «θα το πολεμήσουμε, αν το επιτρέψει ο Θεός».
Ο Αλί Ντιρ χαρακτήρισε ακόμη «ταπείνωση ύψιστου βαθμού» τη στάση ορισμένων Σομαλών που «γιορτάζουν την αναγνώριση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου», επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ αποτελεί «τον μεγαλύτερο εχθρό της ισλαμικής κοινωνίας».
Η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους από το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σηματοδοτεί μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Πρόκειται για την πρώτη χώρα που προχωρά σε τέτοια κίνηση, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τη Σομαλία, το Τζιμπουτί, την Αίγυπτο και την Τουρκία, η οποία έκανε λόγο για «ξένη ανάμιξη».
Η Σομαλιλάνδη, με έκταση περίπου 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – αντίστοιχη με εκείνη της Ουρουγουάης – βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Σομαλίας. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν «κοινή και αμοιβαία διακήρυξη», όπως αναφέρει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Από το 1991, όταν και ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της μετά την πτώση του καθεστώτος του Σιάντ Μπάρε, η Σομαλιλάνδη λειτουργεί αυτόνομα με δικό της νόμισμα, στρατό και αστυνομία, επιτυγχάνοντας σχετική σταθερότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Σομαλία που δοκιμάζεται από πολιτικές κρίσεις και επιθέσεις των Σεμπάμπ.
Παρά το στρατηγικό σημείο της Σομαλιλάνδης στην είσοδο των στενών Μπαμπ ελ Μάντεμπ, μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως, η περιοχή παρέμενε μέχρι σήμερα σε πολιτική και οικονομική απομόνωση λόγω της έλλειψης διεθνούς αναγνώρισης.