ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Σομαλιλάνδης κυματίζει
Φωτογραφία: Η σημαία της Σομαλιλάνδης. Credit: Shutterstock

Η Σομαλιλάνδη προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στις ΗΠΑ σε ορυκτά και βάσεις

Η Σομαλιλάνδη, μετά την αναγνώρισή της από το Ισραήλ, προσφέρει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε ορυκτά και βάσεις για περαιτέρω διεθνή στήριξη. Παραμένει αυτόνομη και πιο σταθερή από τη Σομαλία από το 1991.

Η Σομαλιλάνδη, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της, μετά την πρόσφατη αναγνώριση από το Ισραήλ στα τέλη Δεκεμβρίου, δηλώνει έτοιμη να παραχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους και τις στρατιωτικές της βάσεις, σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου.

Η Σομαλιλάνδη είχε κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της το 1991, όταν η Σομαλία βυθιζόταν στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σιαντ Μπάρε. Έκτοτε λειτουργεί αυτόνομα, διαθέτοντας δικό της νόμισμα, στρατό και αστυνομία, ενώ χαρακτηρίζεται από σχετική σταθερότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Σομαλία, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και επιθέσεις από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επισήμως τη Σομαλιλάνδη ως ανεξάρτητο κράτος. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Μογκαντίσου, το οποίο συνεχίζει να διεκδικεί τον έλεγχο της περιοχής.

Παρά τη στρατηγική της θέση στην είσοδο του στενού Μπαμπ ελ Μάντεμπ —μιας από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς που συνδέουν τον Ινδικό Ωκεανό με τη Διώρυγα του Σουέζ— η Σομαλιλάνδη παραμένει απομονωμένη πολιτικά και οικονομικά, χωρίς αναγνώριση από άλλες χώρες πέραν του Ισραήλ.

«Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε αποκλειστικά δικαιώματα (εξόρυξης) στις ΗΠΑ. Είμαστε επίσης ανοιχτοί στην ιδέα της προσφοράς στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας, Χαντέρ Χουσεϊν Αμπντί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Σομαλίας στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης

Ο πρόεδρος της Σομαλίας επισκέπτεται αύριο την Τουρκία, με τη συνεργασία τους να ενισχύεται μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ. Θα συζητηθούν τρομοκρατία, εθνική ενότητα και περιφερειακές εξελίξεις.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία απαιτεί άμεση συνεδρίαση του OHE για τον Λίβανο

Η Γαλλία ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την κατάληψη του φρουρίου Μποφόρ από τις ισραηλινές δυνάμεις στον νότιο Λίβανο, καταδικάζοντας την εμβάθυνση των επιχειρήσεων στο Λίβανο.
Τεχνολογία παγκόσμιου δικτύου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρήτη: Ο νέος ψηφιακός κόμβος με γεωπολιτική σημασία σε τρεις ηπείρους

Η Κρήτη αναδεικνύεται σε σημαντικό διεθνή ψηφιακό κόμβο, με επενδύσεις σε υποδομές και καινοτομία, που ενισχύουν τη γεωπολιτική και αναπτυξιακή θέση του νησιού, όπως αναδείχθηκε σε εκδήλωση του Economist στην Κρήτη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θέλουν να υποτάξουν τη χώρα, λέει ο ηγέτης

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι προσπαθούν να διχάσουν και να αποδυναμώσουν το Ιράν μετά τις τελευταίες συγκρούσεις, καλώντας σε ενότητα του ιρανικού λαού.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ επιδιώκουν ακόμη ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ ότι συνεχίζουν να επιδιώκουν ανατροπή και διχόνοια στο Ιράν, αυτή τη φορά με διπλωματικά μέσα, καθώς συνεχίζονται οι επαφές για τον τερματισμό του πολέμου.