ΓΔ: 2449.48 -1.06% Τζίρος: 73.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:52:36
Σημαία Σομαλιλάνδης κυματίζει
Φωτογραφία: Η σημαία της Σομαλιλάνδης. Credit: Shutterstock

Η Σομαλιλάνδη προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στις ΗΠΑ σε ορυκτά και βάσεις

Η Σομαλιλάνδη, μετά την αναγνώρισή της από το Ισραήλ, προσφέρει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε ορυκτά και βάσεις για περαιτέρω διεθνή στήριξη. Παραμένει αυτόνομη και πιο σταθερή από τη Σομαλία από το 1991.

Η Σομαλιλάνδη, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της, μετά την πρόσφατη αναγνώριση από το Ισραήλ στα τέλη Δεκεμβρίου, δηλώνει έτοιμη να παραχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους και τις στρατιωτικές της βάσεις, σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου.

Η Σομαλιλάνδη είχε κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της το 1991, όταν η Σομαλία βυθιζόταν στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σιαντ Μπάρε. Έκτοτε λειτουργεί αυτόνομα, διαθέτοντας δικό της νόμισμα, στρατό και αστυνομία, ενώ χαρακτηρίζεται από σχετική σταθερότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Σομαλία, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και επιθέσεις από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επισήμως τη Σομαλιλάνδη ως ανεξάρτητο κράτος. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Μογκαντίσου, το οποίο συνεχίζει να διεκδικεί τον έλεγχο της περιοχής.

Παρά τη στρατηγική της θέση στην είσοδο του στενού Μπαμπ ελ Μάντεμπ —μιας από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς που συνδέουν τον Ινδικό Ωκεανό με τη Διώρυγα του Σουέζ— η Σομαλιλάνδη παραμένει απομονωμένη πολιτικά και οικονομικά, χωρίς αναγνώριση από άλλες χώρες πέραν του Ισραήλ.

«Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε αποκλειστικά δικαιώματα (εξόρυξης) στις ΗΠΑ. Είμαστε επίσης ανοιχτοί στην ιδέα της προσφοράς στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας, Χαντέρ Χουσεϊν Αμπντί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Σομαλίας στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης

Ο πρόεδρος της Σομαλίας επισκέπτεται αύριο την Τουρκία, με τη συνεργασία τους να ενισχύεται μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ. Θα συζητηθούν τρομοκρατία, εθνική ενότητα και περιφερειακές εξελίξεις.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Ο Λίβανος να εξουδετερώσει την απειλή της Χεζμπολάχ στον νότο

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας από την Ιερουσαλήμ κάλεσε τον Λίβανο να σταματήσει τον έλεγχο της Χεζμπολάχ στο νότο, τονίζοντας πως πρέπει να αποτρέπεται κάθε απειλή κατά του Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Να μην ακυρώσει το Ισραήλ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα πετύχουν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λιβανέζος πρόεδρος Αούν ζητά από τις ΗΠΑ στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου κάλεσε τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στήριξή τους μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ για διαρκή ειρήνη, με στόχο τον έλεγχο του στρατού στον νότο και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, εν μέσω αντιδράσεων της οργάνωσης.