ΓΔ: 2276.94 -2.17% Τζίρος: 120.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:59:43
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Φωτο: Shutterstock

ΕΕ: Ζητά σεβασμό κυριαρχίας Σομαλίας μετά την αναγνώριση από το Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σομαλίας, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία ενότητας και σταθερότητας στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σε σεβασμό της κυριαρχίας της Σομαλίας, με αφορμή την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη για την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία που αποσχίστηκε από τη Σομαλία το 1991.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ Ελ Ανουνί, η ΕΕ «επαναβεβαιώνει τη σημασία του σεβασμού της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Σομαλίας σύμφωνα με το Σύνταγμά της και τους καταστατικούς χάρτες της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών».

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι αυτό είναι απαραίτητο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής. Παράλληλα, η ΕΕ ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Σομαλιλάνδης και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας για την επίλυση μακροχρόνιων διαφορών.

Η απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει επίσημα τη Σομαλιλάνδη προκάλεσε αντιδράσεις. Η Σομαλία χαρακτήρισε την κίνηση «σκόπιμη επίθεση» κατά της κυριαρχίας της. Επιπλέον, η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καταδίκασαν την αναγνώριση.

Η Σομαλιλάνδη είχε ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της το 1991, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σιάντ Μπάρε, περίοδο κατά την οποία η Σομαλία εισήλθε σε φάση παρατεταμένης αστάθειας. Έκτοτε, λειτουργεί αυτόνομα με δικό της νόμισμα, στρατό και αστυνομία, διατηρώντας σχετική σταθερότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει πολιτικές κρίσεις και επιθέσεις από ισλαμιστές αντάρτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Καταδικάζει αποφάσεις του Ισραήλ για επέκταση ελέγχου στη Δυτική Όχθη

Η ΕΕ καταδικάζει τις αποφάσεις του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για επέκταση ελέγχου στη Δυτική Όχθη. Υπενθυμίζει ότι κάθε προσάρτηση είναι παράνομη βάσει διεθνούς δικαίου.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ζητά σεβασμό κυριαρχίας Σομαλίας μετά την αναγνώριση από το Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σομαλίας, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία ενότητας και σταθερότητας στην περιοχή.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Ρούμπιο στο Ισραήλ, εν μέσω έντασης με Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο θα επισκεφθεί το Ισραήλ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου εν μέσω έντασης με το Ιράν, όπου θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης Τραμπ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ ενισχύει τη ντε φάκτο προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Η Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ, ανέφερε ότι τα ισραηλινά μέτρα στη Δυτική Όχθη αποτελούν σταδιακή ντε φάκτο προσάρτηση, μεταβάλλοντας συνεχώς την πραγματικότητα στην περιοχή.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ λέει όχι σε τετράμηνο χρονοδιάγραμμα για αφοπλισμό

Η Χεζμπολάχ απέρριψε το τετράμηνο περιθώριο αφοπλισμού που έθεσε η κυβέρνηση του Λιβάνου στον στρατό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί το Ισραήλ και χαρακτηρίζοντας τον σχεδιαζόμενο αφοπλισμό μεγάλο λάθος.