ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Τραμπ: Η Χαμάς θα τιμωρηθεί αν δεν αφοπλιστεί - Απειλές και στο Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν δεν αφοπλιστεί σύντομα, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Γάζα. Δήλωσε σιγουριά για το Ισραήλ, αλλά ανησυχεί για τις ενέργειες των άλλων πλευρών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ότι η Χαμάς θα αντιμετωπίσει «υψηλό τίμημα» εάν δεν προχωρήσει στον αφοπλισμό της, όπως προβλέπεται από τη δεύτερη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Φλόριντα, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ τηρεί το σχέδιο αυτό. Επισήμανε ότι η Χαμάς έχει δεσμευτεί στον αφοπλισμό και, εάν δεν το πράξει, θα υπάρξουν συνέπειες. Τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως δεν ανησυχεί για τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά για τις κινήσεις των υπόλοιπων πλευρών. Εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Νετανιάχου σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, σημειώνοντας ωστόσο διαφωνία όσον αφορά τη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Παράλληλα, ο Τραμπ ανέφερε ότι τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μεταξύ τους. Προέβλεψε ακόμη ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ θα επεκταθούν στο μέλλον, με τη Σαουδική Αραβία να προστίθεται στους υπογράφοντες.

Αναφορές για Ιράν, Χεζμπολάχ και Συρία

Ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν την επανεξοπλισμό του Ιράν, έξι μήνες μετά τους αμερικανικούς και ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Υποστήριξε ότι το Ιράν ενδέχεται να συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε νέες τοποθεσίες και διαμήνυσε πως θα υπάρξει δυναμική αντίδραση αν η Τεχεράνη συνεχίσει τον εξοπλισμό της. Παράλληλα, δήλωσε «ανοιχτός σε συνομιλίες» με το Ιράν.

Αναφερόμενος στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της «άσχημη». Επεσήμανε ότι αναμένει τις εξελίξεις σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Λιβάνου για τον αφοπλισμό της οργάνωσης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, από την πλευρά του, επισήμανε πως στόχος είναι η διασφάλιση ειρηνικών συνόρων με τη Συρία. Ο Τραμπ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ηγέτες Ισραήλ και Συρίας θα καταφέρουν να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχόλια για Κίνα και Ταϊβάν

Σε ερώτηση για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, ο Τραμπ δήλωσε πως δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο εισβολής, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια.

Όταν ρωτήθηκε για τις ασκήσεις που προσομοιώνουν αποκλεισμό των λιμανιών της Ταϊβάν, απάντησε: «Όχι, τίποτα δεν με ανησυχεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επαινεί Νετανιάχου, ζητά νέα φάση εκεχειρίας στη Γάζα μετά τον αφοπλισμό της Χαμάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Φλόριντα, δηλώνοντας στήριξη για το Ισραήλ και επισημαίνοντας την ανάγκη αφοπλισμού της Χαμάς πριν προχωρήσει η ειρηνευτική συμφωνία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δράσης κατά του Ιράν.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρωθυπουργός: Επιφυλακτικός για τη στάση Τραμπ προς Ιράν

Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι οι ενέργειες του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε «καλή συμφωνία» με το Ιράν, διατηρώντας επιφυλάξεις. Τονίζει πως η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος και τον περιορισμό της στήριξης σε ένοπλες ομάδες.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ σε Νετανιάχου: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως από τις συνομιλίες με τον Νετανιάχου δεν υπήρξε κάτι οριστικό, εκτός από την επιμονή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Εξέφρασε ελπίδα ότι οι Ιρανοί θα φανούν πιο λογικοί και υπεύθυνοι αυτή τη φορά.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου με στόχο την αύξηση της πίεσης προς το Ιράν

Ο Τραμπ συναντά τον Νετανιάχου, για την επέκταση των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν ώστε να περιληφθούν περιορισμοί στο πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τα ζητήματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Πρώτο θέμα το Ιράν στη συνάντηση με Τραμπ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί αύριο με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, με στόχο να τον πιέσει για αυστηρότερη στάση απέναντι στο Ιράν και τους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα Μέσης Ανατολής.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη ζητά από ΗΠΑ να αγνοήσουν «καταστροφικές επιρροές»

Το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να αντισταθούν σε καταστροφικές επιρροές ενόψει της επίσκεψης Νετανιάχου στη Ουάσινγκτον, ζητώντας να μην εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις για το πυραυλικό πρόγραμμα και την ασφάλεια της περιοχής.