ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία του Ιράν
Η εθνική σημαία του Ιράν με τα παναϊρανικά χρώματα και το έμβλημα στο κέντρο.

Ιράν: Ρεκόρ 1.500 εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2025, λέει ΜΚΟ

Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights, το 2025 εκτελέστηκαν στο Ιράν πάνω από 1.500 θανατοποινίτες, ο υψηλότερος ετήσιος αριθμός από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ εκκρεμεί η επιβεβαίωση και άλλων εκτελέσεων.

Τουλάχιστον 1.500 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν στο Ιράν το 2025, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Iran Human Rights (IHR). Πρόκειται για τον υψηλότερο ετήσιο αριθμό εκτελέσεων που έχει καταγραφεί τα τελευταία 35 χρόνια, όπως επισημαίνει η ίδια οργάνωση.

Ο διευθυντής της IHR, Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "ο αριθμός των εκτελέσεων υπερβαίνει τις 1.500", σημειώνοντας πως πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Υπογράμμισε, επίσης, ότι αναμένονται επιβεβαιώσεις για ακόμη περισσότερες εκτελέσεις, χαρακτηρίζοντας την αύξηση "άνευ προηγουμένου".

Σύμφωνα με την IHR, περισσότεροι από 700 εκτελεσθέντες το 2025 είχαν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το ιρανικό καθεστώς για αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή εντάθηκε μετά τις διαδηλώσεις του 2022-2023 κατά του καθεστώτος και τον 12ήμερο πόλεμο Ιράν-Ισραήλ τον Ιούνιο.

Ο Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ ανέφερε ότι η αύξηση των εκτελέσεων συνδέεται με το κύμα διαμαρτυρίας που συγκλόνισε τη χώρα στα τέλη του 2022, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί υπό αστυνομική κράτηση.

Ο θάνατος της Αμινί, που συνελήφθη επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά τη μαντίλα της, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και ένταση, με εκατοντάδες νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο διευθυντής της IHR επεσήμανε ότι "ο αριθμός των εκτελέσεων αυξάνεται δραματικά χρόνο με το χρόνο". Από πάνω από 500 το 2022, οι εκτελέσεις αυξήθηκαν σε περισσότερες από 800 το 2023, 975 το 2024 και πλέον ξεπερνούν τις 1.500.

Όπως τονίζει, οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο καταστολής και εκφοβισμού, με στόχο την αποτροπή περαιτέρω διαδηλώσεων. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι αυτό δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με νέο κύμα διαδηλώσεων για το υψηλό κόστος ζωής, που έχουν οδηγήσει σε τρεις θανάτους διαδηλωτών, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το νέο αυτό κίνημα, ωστόσο, δεν θυμίζει ακόμη τις μαζικές κινητοποιήσεις μετά τον θάνατο της Αμινί.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία, το 2024 το Ιράν κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων παγκοσμίως, μετά την Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ιράν διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανοί κρατούμενοι σε απεργία πείνας ενάντια στις εκτελέσεις

Κρατούμενοι στη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ του Ιράν πραγματοποιούν απεργία πείνας και καθιστική διαμαρτυρία, αντιδρώντας στην αύξηση των εκτελέσεων, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτελέστηκαν δύο άτομα για αδικήματα κατά της κρατικής ασφάλειας

Το Ιράν εκτέλεσε δύο άτομα, τους Ραμίν Ζαλέχ και Καρίμ Μαρουφπούρ, κατηγορούμενους για δημιουργία ομάδας με στόχο τη διατάραξη της ασφάλειας και συμμετοχή σε «τρομοκρατική» οργάνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ παγκόσμιων εκτελέσεων το 2025, με πρωταγωνιστή το Ιράν

Το 2025 οι παγκόσμιες εκτελέσεις αυξήθηκαν κατά 78%, φτάνοντας στις 2.707 - τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1981, κυρίως λόγω Ιράν. Τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας δεν περιλαμβάνουν τις χιλιάδες εκτελέσεις που πιστεύεται ότι έγιναν στην Κίνα.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεση δύο ανδρών, ένας κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ

Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού στο Ιράν: ο ένας για φερόμενη κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ και ο άλλος για φερόμενη δολοφονία αστυνομικού σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις αρχές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθερη ξανά η δικηγόρος και ακτιβίστρια Νασρίν Σοτουντέχ

Η Ιρανή δικηγόρος και ακτιβίστρια Νασρίν Σοτουντέχ αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους, όπως ανακοίνωσε η κόρη της. Είχε συλληφθεί ξανά την 1η Απριλίου και στο παρελθόν έχει φυλακιστεί πολλές φορές για τη δράση της.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεση άνδρα για κατασκοπεία υπέρ των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών

Το Ιράν εκτέλεσε τον 32χρονο Εχσάν Αφραστέχ, που καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, μετά την επικύρωση της ποινής του από το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan.