ΓΔ: 2226.63 0.33% Τζίρος: 52.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:43
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
Φώτο: Shutterstock

ΕΕ - MERCOSUR: Ανοίγει δρόμο για εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων

Η συμφωνία ΕΕ MERCOSUR μειώνει σταδιακά τους δασμούς και δίνει νέες δυνατότητες σε ελληνικά προϊόντα όπως λάδι, ελιές, φρούτα και ΠΟΠ. Χρειάζεται όμως στήριξη σε κλάδους που πιέζονται, με κανόνες και ελέγχους.

Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της MERCOSUR καταργεί σταδιακά τους δασμούς, προσφέροντας νέες ευκαιρίες εξαγωγής για μια σειρά ελληνικών αγροτικών προϊόντων. 

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα φρούτα και κηπευτικά, ακτινίδια, μήλα, λάδι, ελιές, προϊόντα ΠΟΠ όπως η Σταφίδα Κορινθιακή, η Φέτα και η Κεφαλογραβιέρα, καθώς και προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

Ωστόσο, η συμφωνία ενδέχεται να δημιουργήσει προκλήσεις για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, καθιστώντας αναγκαία την προστασία και στήριξή τους. 

Η στάση χωρών όπως η Γαλλία και η Πολωνία, σε συνδυασμό με τη σύμπλευση των μεσογειακών κρατών, αναδεικνύει τη διαφοροποίηση συμφερόντων ανάμεσα στα προϊόντα που επηρεάζονται αρνητικά και εκείνα που ευνοούνται. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των καλλιεργητών.

Πριν από τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Ελλάδα διατηρούσε ήδη εμπορικές σχέσεις με τη Λατινική Αμερική στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με συναλλαγές που ανέρχονταν περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα αυτά, καθώς και πρώτες ύλες, είχαν ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά και στην παραγωγική αλυσίδα.

Η MERCOSUR δεν αποτελεί νέα αγορά για την Ελλάδα. Αυτό που μεταβάλλεται είναι το θεσμικό πλαίσιο, οι κανόνες, οι δασμοί και η πρόσβαση στις αγορές. Η ροή προϊόντων και πρώτων υλών, όπως κρέατα, φρούτα, καφέδες, δημητριακά και ζωοτροφές, προϋπήρχε.

Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα υπάρξει υποβάθμιση των προτύπων και αν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών. Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς η Ε.Ε. εφαρμόζει αυστηρό πλαίσιο κανονισμών και ελέγχων για τα εισαγόμενα προϊόντα. 

Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν ελέγχους εγγράφων, ταυτότητας, φυσικούς ελέγχους και δειγματοληψίες στα σύνορα, αλλά και ελέγχους στην αγορά, με ιδιαίτερη μέριμνα για ζητήματα όπως οι ορμόνες.

Συνεπώς, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και οι πολίτες δεν απειλούνται από ανύπαρκτους κινδύνους, αλλά από την παραπληροφόρηση. Αυτό που απαιτείται είναι η παράθεση επίσημων κανόνων, δεδομένων και ελέγχων, και όχι συνθήματα.

Η συζήτηση πρέπει να είναι ειλικρινής, με στόχο τη στρατηγική οργάνωση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη και προστασία των ελληνικών επώνυμων αγροτικών προϊόντων.

Παράλληλα, η αγροτική πολιτική στην Ελλάδα έχει συχνά στερηθεί μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Δεν υπήρξε διαχρονική επένδυση σε παραγωγή με ταυτότητα, σε συνεταιρισμούς με επιχειρηματική λειτουργία, στη μεταποίηση που προσθέτει αξία, σε αλυσίδες εφοδιασμού και σε συνεπή εξαγωγική στρατηγική.

Αντιθέτως, το κράτος επέλεξε συχνά βραχυπρόθεσμες λύσεις, επιδοτήσεις χωρίς σαφή στόχευση, αποσπασματικές ρυθμίσεις, ανεπαρκείς υποδομές και μια αγορά όπου ο παραγωγός πωλεί σε χαμηλές τιμές και ο καταναλωτής αγοράζει ακριβά, ενώ η γραφειοκρατία παραμένει εμπόδιο.

Πολλοί αγρότες σήμερα αντιμετωπίζουν υψηλά χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές, ζουν με αβεβαιότητα και αγωνίζονται χωρίς ουσιαστική στήριξη για την επίλυση δομικών προβλημάτων.

Με την ευκαιρία της συμφωνίας MERCOSUR, είναι σημαντικό να διαχωριστεί η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις, χρηματοδότηση, ρύθμιση χρεών, μείωση κόστους ενέργειας, ενίσχυση ελέγχων και διαφάνειας, αναβάθμιση υποδομών και μεταποίησης, και αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος, από τη δημιουργία κλίματος φόβου για πολιτικούς λόγους.

Η διεύρυνση της αγοράς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αποτελεί σημαντική ευκαιρία, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται προστασία για εκείνα τα προϊόντα που ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά. 

Οι φορείς του συνεταιριστικού χώρου, με εμπειρία στις διεθνείς αγορές, εκτιμούν θετικά τη συμφωνία και δηλώνουν έτοιμοι να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ετοιμάζεται να υπογράψει εμπορική συμφωνία με τη Mercosur

Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων. Πέντε χώρες καταψήφισαν και το Βέλγιο απείχε, η Ιταλία έδωσε το «ναι» της.
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 απειλεί το Ιράν με νέα μέτρα για καταστολή διαδηλώσεων

Οι ΥΠΕΞ της G7 καταδικάζουν τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν και προειδοποιούν με νέες κυρώσεις αν συνεχιστούν οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι δολοφονίες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση από τις ιρανικές αρχές.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τις φιλοδοξίες ΗΠΑ στη Γροιλανδία

Οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να στηρίξουν ενεργά τη Γροιλανδία και τη Δανία, καταδικάζοντας τις αμερικανικές βλέψεις ως πρόκληση στο διεθνές δίκαιο και στην κυριαρχία συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάιεν στην Ευρωβουλή

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αντιμετωπίσει νέα πρόταση μομφής στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, την τέταρτη σε έξι μήνες, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.