ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
Φώτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Τέλος στην επισιτιστική βοήθεια στο Σουδάν χωρίς νέα χρηματοδότηση

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα αποθέματα επισιτιστικής βοήθειας στο Σουδάν εξαντλούνται έως τα τέλη Μαρτίου, με εκατομμύρια να απειλούνται με λιμό λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ συνεχίζεται ο καταστροφικός εμφύλιος.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι τα αποθέματα επισιτιστικής βοήθειας για το Σουδάν, χώρα που πλήττεται από τον πόλεμο και όπου εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό, ενδέχεται να εξαντληθούν έως τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), «χωρίς άμεση επιπρόσθετη χρηματοδότηση, εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν και πάλι να στερούνται κρίσιμης σημασίας επισιτιστική βοήθεια σε μερικές εβδομάδες». Το PAM έχει ήδη αναγκαστεί να μειώσει τις μερίδες στο ελάχιστο απαραίτητο για την επιβίωση.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά από σχεδόν τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν. Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους και τον εκτοπισμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Ρος Σμιθ, διευθυντής απόκρισης του PAM σε έκτακτες καταστάσεις, ανέφερε στην ανακοίνωση ότι «μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα έχουμε εξαντλήσει τα αποθέματά μας σε είδη διατροφής στο Σουδάν».

Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, τουλάχιστον 21 εκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας – αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Πέρυσι, εκτίμηση που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση λιμού έχει εγκαθιδρυθεί στην Ελ Φάσερ, πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, που πέρασε στον έλεγχο των παραστρατιωτικών τον Οκτώβριο.

Κατάσταση λιμού έχει επιβεβαιωθεί επίσης στην Καντούγκλι, στη γειτονική επαρχία Κορντοφάν, η οποία αποτελεί πλέον επίκεντρο της σύγκρουσης.

Στο Ντίλινγκ, περίπου 130 χιλιόμετρα βορειότερα, ο ΟΗΕ αναφέρει πως οι άμαχοι πιθανώς βιώνουν συνθήκες λιμού, αν και προβλήματα ασφάλειας και έλλειψη πρόσβασης δεν επέτρεψαν την επίσημη κήρυξή του.

Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει κατάσταση λιμού σε τρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων γύρω από την Ελ Φάσερ, καθώς και σε ορισμένες περιοχές των ορέων Νούμπα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη πλήγματος με drones χωρίς διάκριση στον πόλεμο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε τα drone πλήγματα και επιθέσεις σε αμάχους στο Σουδάν και ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός, ενώ παρέτεινε για ένα έτος τη διερεύνηση των γεγονότων στη χώρα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαθέτει 710 εκατ. ευρώ για πληγέντες από κρίσεις και καταστροφές

Η ΕΕ θα διαθέσει 710 εκατ. ευρώ για να στηρίξει πληγέντες από κρίσεις, φυσικές καταστροφές ή συγκρούσεις, κυρίως στην Αφρική, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η στρατολόγηση ξένων μαχητών εντείνει τον πόλεμο στο Σουδάν

Η στρατολόγηση μαχητών και η ξένη υποστήριξη κλιμακώνουν τη βία στο Σουδάν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η οποία τονίζει τη συμμετοχή διασυνοριακών οργανώσεων στην ενίσχυση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης με προσωπικό και εξοπλισμό.