Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδίκασε σήμερα νοτιοκορεατικό δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, μετά την πρώτη ποινική απόφαση σε σειρά δικών που αφορούν την αποτυχημένη προσπάθειά του στα τέλη του 2024 να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο 65χρονος πρώην ηγέτης κρίθηκε ένοχος για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι μικρότερη από την πρόταση της εισαγγελίας, που είχε ζητήσει κάθειρξη δέκα ετών, ενώ η υπόθεση προκάλεσε σοβαρή πολιτική κρίση, οδηγώντας στην καθαίρεσή του.
Ο Γιουν, πρώην εισαγγελέας, αντιμετωπίζει ακόμα επτά δίκες. Στην κύρια υπόθεση, όπου κατηγορείται για εξέγερση, κινδυνεύει με την ποινή του θανάτου. Το δικαστήριο της κεντρικής περιφέρειας της Σεούλ εξέτασε σήμερα μία από τις δευτερεύουσες πτυχές της υπόθεσης, που είχε οδηγήσει σε μήνες μαζικών διαδηλώσεων και πολιτική αστάθεια στη Νότια Κορέα.
Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε περιλάμβαναν τον αποκλεισμό μελών της κυβέρνησης από συνεδρίαση που αφορούσε την προετοιμασία για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, καθώς και την παρεμπόδιση των ερευνών για τη σύλληψή του. Ο Γιουν είχε παραμείνει για εβδομάδες στην κατοικία του στη Σεούλ, προστατευόμενος από τη φρουρά του, αποτρέποντας αρχικά τη σύλληψή του, πριν τελικά συλληφθεί τον Ιανουάριο του περασμένου έτους έπειτα από πολύωρη έφοδο των αρχών.
«Αν και είχε το καθήκον, περισσότερο από κάθε άλλον, να επιβάλλει το σεβασμό στο Σύνταγμα και στο κράτος δικαίου ως πρόεδρος, ο κατηγορούμενος επέδειξε μια στάση περιφρόνησης του Συντάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μπεκ Ντε Χιούν κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, προσθέτοντας ότι «η ενοχή του κατηγορουμένου είναι εξαιρετικά σοβαρή».
Ο Γιουν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός επτά ημερών. Ωστόσο, τα νομικά προβλήματα του πρώην προέδρου παραμένουν, καθώς στην ξεχωριστή δίκη για εξέγερση η εισαγγελία έχει ζητήσει την ποινή του θανάτου, ποινή που εξακολουθεί να ισχύει στη Νότια Κορέα, αν και δεν έχει εφαρμοστεί από το 1997. Η ετυμηγορία για αυτή την υπόθεση αναμένεται στις 19 Φεβρουαρίου.