ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
Σημαίες ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης δίπλα-δίπλα συμβολίζοντας διεθνείς σχέσεις.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα καταλάβουν τη Γροιλανδία με τη βία

Ο ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να καταλάβουν τη Γροιλανδία δια της βίας και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους την ασφάλεια στην Αρκτική, απορρίπτοντας ανησυχίες για προσάρτηση.

Τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να καταλάβουν τη Γροιλανδία με στρατιωτικά μέσα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, έπειτα από τις πρόσφατες επαφές του στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανέφερε ο κ. Βάντεφουλ, μετά τις συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, διαμορφώθηκε ένα «καθησυχαστικό συναίσθημα» σχετικά με την κοινή αντίληψη εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας και τη δυνατότητα επίτευξης κοινών συμπερασμάτων. Τόνισε επίσης πως «αν πρέπει να αμυνθούμε, τότε πρέπει να αμυνθούμε και από άλλες εξωτερικές απειλές, ειδικά από τη Ρωσία».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι το βασικό ζήτημα για τη Γροιλανδία είναι κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στην Αρκτική. Όπως υπογράμμισε, «οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν αυτό το έργο μόνοι τους, χωρίς να χρειαστεί οι ΗΠΑ να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βάντεφουλ, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεργαστούν για την προστασία της Αρκτικής, καλύπτοντας τα υπάρχοντα κενά και ενισχύοντας τις δυνατότητες τους. Η Γερμανία, όπως ανέφερε, είναι έτοιμη να αναλάβει «ηγετικό ρόλο» στην ασφάλεια της Ευρώπης, τόσο στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όσο και στην Αρκτική, όπου διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση ασφαλείας. Δεν αποκάλυψε πάντως λεπτομέρειες για τη «μικρή αναγνωριστική αποστολή» της Bundeswehr στη Γροιλανδία, παραπέμποντας στο υπουργείο Άμυνας.

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, συμφώνησε ότι η Γερμανία έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη, διευκρινίζοντας ότι η Αυστρία δεν προτίθεται να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Γροιλανδία. Ως ουδέτερο κράτος, η Αυστρία εστιάζει σε ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια και σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, με στόχο να διαθέτει το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικό εξοπλισμό έως το 2032. Παράλληλα, επιθυμεί να συμμετάσχει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης.

Ο κ. Βάντεφουλ τόνισε ακόμη ότι η Δύση πρέπει να επικεντρωθεί στα ουσιώδη και να αντιμετωπίσει σοβαρά την απειλή από τη Ρωσία. Αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην Ουκρανία, καθώς και στις πολλαπλές κρίσεις που διαχειρίζεται η δυτική συμμαχία, όπως η κατάσταση στη Γάζα, η ανθρωπιστική καταστροφή στο Σουδάν και η καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν. Όπως υπογράμμισε, «η δυτική συμμαχία δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται με περιττά νέα ζητήματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Έκκληση Πιστόριους στις ΗΠΑ για κοινή άμυνα στην Αρκτική

Ο Μπόρις Πιστόριους κάλεσε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη σημασία της κοινής άμυνας στην Αρκτική, τονίζοντας πως η ασφάλεια των ΗΠΑ εξυπηρετείται καλύτερα έτσι. Υπογράμμισε επίσης πως η κυριαρχία και η ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτες.
άρμα Leopard 2A7
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει στρατό στη Γροιλανδία, σύμφωνα με Bild

Η Γερμανία αναμένεται να στείλει στρατιωτική δύναμη στη Γροιλανδία, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, ενώ Σουηδία και Νορβηγία θα στείλουν επίσης προσωπικό έπειτα από αίτημα της Δανίας στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί έφεδροι προτείνουν ευρωπαϊκές δυνάμεις στη Γροιλανδία κατά Τραμπ

Η Ένωση Εφέδρων των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων προτείνει αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Γροιλανδία για να αποτραπεί ενδεχόμενη αμερικανική κατάληψη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή ενότητα και παρουσία.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία και Γερμανία εξετάζουν ΝΑΤΟϊκή παρουσία στη Γροιλανδία κατά ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές χώρες, με ηγέτιδα τη Βρετανία και τη Γερμανία, εξετάζουν αύξηση στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία, για να δείξουν στις ΗΠΑ ότι λαμβάνουν σοβαρά την ασφάλεια στην Αρκτική. Η Γερμανία προτείνει κοινή αποστολή ΝΑΤΟ εκεί.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικό κοινό αποδοκιμάζει τις αμερικανικές κινήσεις στη Βενεζουέλα

Οι Γερμανοί αποδοκιμάζουν τις ενέργειες ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και αμφισβητούν τη στάση Βερολίνου. Μόνο το 15% θεωρεί πλέον αξιόπιστη την Αμερική, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Ευρώπης και ζητούν ισχυρότερη ΕΕ.