ΓΔ: 2696.92 1.16% Τζίρος: 247.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:08:36
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

ΗΠΑ: Ο Τραμπ φοβάται μήπως χάσει τον Κέβιν Χάσετ αν τον διορίσει στη Fed

Ο Τραμπ, αστειευόμενος, τόνισε πως προτιμά να κρατήσει τον οικονομικό του σύμβουλο Κέβιν Χάσετ στον Λευκό Οίκο παρά να τον προτείνει για επικεφαλής της Fed, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συγχαρητήριά του για το έργο του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε με χιουμοριστικό τόνο την προτίμησή του να διατηρήσει τον οικονομικό σύμβουλό του, Κέβιν Χάσετ, στον Λευκό Οίκο, αντί να τον προτείνει για τη θέση του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η θητεία στη Fed ολοκληρώνεται τον Μάιο. Ο πρόεδρος έχει ασκήσει έντονη κριτική στον Πάουελ για τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων, γεγονός που θεωρεί ότι επιβαρύνει την οικονομία.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επαίνεσε δημόσια τον Κέβιν Χάσετ για το έργο του και τη συμβολή του στην προώθηση των προεδρικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα μέσω των παρεμβάσεών του στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην πραγματικότητα, θέλω να σε κρατήσω εκεί που είσαι, αν θες να μάθεις την αλήθεια», υπογραμμίζοντας ότι η πιθανότητα να "χάσει" τον Χάσετ αποτελεί «μια πραγματική πηγή ανησυχίας».

Στο μεταξύ, ο Τζερόμ Πάουελ αποκάλυψε πρόσφατα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα εναντίον του, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ποινική δίωξη. Ο ίδιος θεωρεί πως αυτή η ενέργεια συνιστά «άνευ προηγουμένου» επίθεση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, λόγω της άρνησής του να μειώσει τα επιτόκια με τον ρυθμό που θα επιθυμούσε ο Τραμπ.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες ότι ο Κέβιν Χάσετ είναι υπερβολικά ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή του προέδρου, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διορισμός του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί τη Fed για την αύξηση επιτοκίων, καταγγέλλει πολιτικά κίνητρα

Ο Τραμπ κατηγόρησε το διοικητικό συμβούλιο της Fed ως «εχθρικό», υποστηρίζοντας πως αυξάνει τα επιτόκια για πολιτικούς λόγους εναντίον του, αποφεύγοντας ωστόσο προσωπική επίθεση στον πρόεδρό της, που ο ίδιος διόρισε.
Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fed αυξάνει επιτόκια και αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%, στοχεύοντας στον έλεγχο του πληθωρισμού, παρά τη διαφωνία Τραμπ. Πρόκειται για την πρώτη άνοδο από το καλοκαίρι του 2023. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με στήριξη και από τον κεντρικό τραπεζίτη Γουόρς.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί με διακοπή εμπορίου αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Fed να μειώσει άμεσα τα επιτόκια, διαφορετικά απειλεί να διακόψει εμπορικές σχέσεις με χώρες που έχουν εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ. Η δήλωσή του ήρθε μετά από θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φρενάρουν την αύξηση επιτοκίων

Τα ηπιότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, παρά τις πιέσεις αξιωματούχων για αυστηρότερη πολιτική