ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παγόβουνο στην Ανταρκτική
Εντυπωσιακό παγόβουνο επιπλέει στην Ανταρκτική θάλασσα, αποτυπώνοντας τις κλιματικές αλλαγές της περιοχής.

Γ. Αυγερόπουλος: Ντοκιμαντέρ για τις συνέπειες του λιώσιμου του permafrost

Το λιώσιμο του permafrost λόγω εξόρυξης σε Αλάσκα και Σιβηρία προκαλεί υποχωρήσεις εδάφους και απελευθερώνει αέρια που εντείνουν την κλιματική κρίση. Ο Γ. Αυγερόπουλος καταγράφει το φαινόμενο στο νέο του ντοκιμαντέρ «Η Ύβρις της Ανθρωπότητας».

Το φαινόμενο της τήξης του παγωμένου υπεδάφους (permafrost) σε περιοχές όπως η Αλάσκα και η Σιβηρία έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου συμβάλλει στην υποχώρηση του εδάφους, στην απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, εντείνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο βραβευμένος κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος καταγράφει αυτή τη δραματική πραγματικότητα στο νέο του ντοκιμαντέρ «Η Ύβρις της Ανθρωπότητας» (Mankind's Folly), το οποίο προβάλλεται από τις 15 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και σύντομα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται εικόνες σπιτιών και υποδομών που καταρρέουν, νεκροταφείων που βυθίζονται, αλλά και οι δύσκολες αποφάσεις των κατοίκων που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και στον τρόπο ζωής των ιθαγενών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να γίνουν κλιματικοί μετανάστες.

Η ενεργειακή ασφάλεια, που επανήλθε στο επίκεντρο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περιορίζει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στην Αρκτική. Η τήξη του permafrost οδηγεί σε αύξηση της θέρμανσης στην περιοχή, με σημαντικές συνέπειες για το κλίμα και την παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, η επιδίωξη των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τα ορυκτά καύσιμα και τις σπάνιες γαίες της Γροιλανδίας προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Πολ Μπίρμαν του Πανεπιστημίου του Βερμόντ σε άρθρο του στον ιστότοπο The Conversation, η εξόρυξη χρυσού και σπάνιων γαιών ενδέχεται να προκαλέσει κατολισθήσεις και να επηρεάσει σημαντικά τους κατοίκους της Γροιλανδίας, που ζουν κυρίως σε παράκτιες περιοχές.

Εντύπωση προκαλεί η τεχνολογία που εφαρμόζουν οι πετρελαϊκές εταιρείες στην Αλάσκα για να διατηρούν παγωμένο το permafrost, χρησιμοποιώντας δίκτυα κάθετων σωλήνων (thermosyphons) με ψυκτικό υγρό. Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κοινότητες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων συντήρησης τροφίμων, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Στη Σιβηρία, οι ιθαγενείς προσεύχονται για την εύνοια των πνευμάτων, ωστόσο οι προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμες στην επίσημη σελίδα εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ξήρανση του Βιστούλα
ΔΙΕΘΝΗ

Η «μπλε καρδιά» της Ευρώπης σε κίνδυνο: Το γράφημα αποκαλύπτει

Τα τελευταία 13 χρόνια στα Βαλκάνια τα φυσικά ποτάμια μειώθηκαν κατά 7%, οι τεχνητοί ταμιευτήρες αυξήθηκαν κατά 18% και χάθηκαν 2.450 χιλιόμετρα ελεύθερων ποταμών, απειλώντας τη «μπλε καρδιά» της Ευρώπης.
Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εξαγωγών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2025

Σύμφωνα με το Green Tank, η Ελλάδα το 2025 ξεπέρασε τις 3 TWh καθαρών εξαγωγών ρεύματος και οι ΑΠΕ ήταν πρώτες στην παραγωγή, καλύπτοντας 46,7% της ζήτησης, ενώ αυξήθηκαν και οι ώρες μηδενικών/αρνητικών τιμών.
Άδωνις Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου Αμαρουσίου

Με απόφαση του Νίκου Παπαθανάση εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου Αμαρουσίου, προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ, με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας και μετάβαση σε κλάση Β+.