ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εφημερίδα και λάπτοπ
Εικόνα με εφημερίδα πάνω σε λάπτοπ, που συμβολίζει τη σύγχρονη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ.

Φιλιππίνες: Νεαρή δημοσιογράφος καταδικάστηκε για «χρηματοδότηση τρομοκρατίας»

Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παρουσιάστρια Φρέντσι Μέι Κούμπιο καταδικάστηκε για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σε υπόθεση που προκάλεσε αντιδράσεις υπέρ της ελευθεροτυπίας. Της επιβλήθηκε κάθειρξη έως 18 χρόνια.

Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παρουσιάστρια Φρέντσι Μέι Κούμπιο, η οποία βρίσκεται προφυλακισμένη για έξι χρόνια, κρίθηκε ένοχη για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη διαδικασία «παρωδία δικαιοσύνης».

Η 26χρονη Κούμπιο και η Μαριέλ Ντομεκίλ, πρώην συγκάτοικός της, καταδικάστηκαν από το περιφερειακό δικαστήριο της Τακλόμπαν σε ποινές κάθειρξης τουλάχιστον δώδεκα και πέντε ετών αντίστοιχα, με ανώτατο όριο τα 18 έτη και 8 μήνες. Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, οι δύο γυναίκες αντέδρασαν με έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Έξω από το δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Βισάγιας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την είσοδο υποστηρικτών των καταδικασθεισών, μεταξύ των οποίων και η μητέρα της Κούμπιο.

Οι δυο γυναίκες συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2020 με αρχική κατηγορία την παράνομη οπλοκατοχή. Σήμερα κρίθηκαν αθώες για αυτήν την κατηγορία, ωστόσο αντιμετώπισαν επιπλέον δίωξη για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η οποία επισύρει ποινή έως και 40 έτη κάθειρξης.

Την υπόθεση παρακολουθούν στενά διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Clooney Foundation for Justice της Άμαλ Κλούνι. Η ίδια είχε επικρίνει τη μακρά προφυλάκιση, τις καθυστερήσεις και την αργή εκδίκαση της υπόθεσης.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) επέκρινε επίσης την απόφαση, ενώ η Μπε Λι Γι, διευθύντρια για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της ΜΚΟ, έκανε λόγο για «παράλογη ετυμηγορία» και σχολίασε πως οι υποσχέσεις του προέδρου Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος «δεν ήταν παρά λόγια του αέρα».

Σύμφωνα με την ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών, Αϊρίν Χαν, οι κατηγορίες κατά της Κούμπιο φαίνεται να σχετίζονται «με αντίποινα για τη δημοσιογραφική της δουλειά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Φέρντιναντ Μάρκος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μάρκος δεσμεύεται για συλλήψεις σε σκάνδαλο αντιπλημμυρικών έργων

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων δήλωσε ότι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα εικονικά αντιπλημμυρικά έργα θα έχουν συλληφθεί έως τα Χριστούγεννα, μετά τους φονικούς τυφώνες και τις σφοδρές αντιδράσεις για διαφθορά.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ υπέρ προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για EE - Mercosur

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, ζητώντας επίσημη γνωμοδότηση για τη συμβατότητά της με τις Συνθήκες, χωρίς να δίνουν λευκή επιταγή στη συμφωνία
Νότια Κορέα στρατός σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα: 23 χρόνια φυλάκιση στον πρώην πρωθυπουργό Χαν για χούντα

Δικαστήριο της Νότιας Κορέας καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό Χαν Ντουκ-σου σε 23 χρόνια κάθειρξης για διευκόλυνση της κήρυξης στρατιωτικού νόμου το 2024, μια υπόθεση που θεωρείται προάγγελος για αντίστοιχες δίκες.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 44χρονος συνελήφθη με 660 γρ. κάνναβης και δενδρύλλια

Στη σύλληψη 44χρονου για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών προχώρησε η αστυνομία στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Στην κατοχή και το σπίτι του βρέθηκαν ποσότητα κάνναβης, δενδρύλλια, τσιγάρα κάνναβης, σπόροι και ζυγαριές ακριβείας.
Euronext και Χρηματιστήριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΧΑΕ: Νέα ένταση στη Γενική Συνέλευση για μειωμένο Διοικητικό Συμβούλιο

Με ένταση επαναλήφθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΕΧΑΕ για τη μείωση των μελών και την εκλογή νέου Δ.Σ.. Ενστάσεις για απαρτία και νομιμότητα. Ιστορική στιγμή η εξαγορά από Euronext σύμφωνα με τον Γ. Χατζηνικολάου.