ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άνθρωπος σε χιονοθύελλα
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: 21 νεκροί από το ψύχος, πάνω από 800.000 σπίτια χωρίς ρεύμα

Πολικό ψύχος πλήττει εκατομμύρια Αμερικανούς μετά από ισχυρή χιονοκαταιγίδα, με τουλάχιστον 21 νεκρούς και πάνω από 800.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Θερμοκρασίες έως -30°C αναμένονται να πέσουν περαιτέρω λόγω αρκτικής μάζας.

Ένα έντονο κύμα πολικού ψύχους πλήττει εκατομμύρια Αμερικανούς, επιδεινώνοντας τις συνέπειες μιας ισχυρής χιονοκαταιγίδας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων και έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα πάνω από 800.000 νοικοκυριά.

Στις βόρειες ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε περιοχές της Μινεσότας και του Ουισκόνσιν καταγράφηκαν έως και -30 βαθμοί, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς μια μάζα αρκτικού αέρα θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα κεντρικά της χώρας. Σε ορισμένες περιοχές, η αίσθηση της θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει τους -45 βαθμούς Κελσίου.

Εκτεταμένες χιονοπτώσεις, που ξεπέρασαν τα 30 εκατοστά σε περίπου 20 πολιτείες, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.com, περίπου 820.000 καταναλωτές παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως στις νότιες ΗΠΑ, όπου ο παγετός έχει προκαλέσει πτώσεις γραμμών ηλεκτροδότησης.

Περίπου 250.000 κάτοικοι στο Τενεσί και πάνω από 150.000 στο Μισισίπι έχουν επηρεαστεί από τις διακοπές ρεύματος.

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος Άλισον Σαντορέλι, «οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμα περισσότερες ημέρες, διότι οι αρχές αγωνίζονται να συνέλθουν (από την κακοκαιρία). Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε τους αναγκαίους πόρους να καθαρίσουν έπειτα από τέτοια γεγονότα, διότι δεν είναι συνηθισμένες σε αυτό», σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ.

Στο Τέξας επιβεβαιώθηκαν τρεις θάνατοι, ανάμεσά τους και μιας 16χρονης που έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα με έλκηθρο. Δύο άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία στη Λουϊζιάνα και ένας στην Αϊόβα, ύστερα από σύγκρουση.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί σε εξωτερικούς χώρους το περασμένο Σαββατοκύριακο. Όπως σημείωσε, «αν και δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τα αίτια των θανάτων τους, τίποτε δεν μπορεί να υπενθυμίσει περισσότερο τον κίνδυνο του ακραίου ψύχους και την ευαλωτότητα πολλών κατοίκων, ιδίως άστεγων Νεοϋορκέζων».

Τουλάχιστον 20 πολιτείες, όπως και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές.

Σε μεγάλα αεροδρόμια, από την Ουάσινγκτον και τη Φιλαδέλφεια έως τη Νέα Υόρκη, τα δρομολόγια σχεδόν ανεστάλησαν. Περισσότερες από 19.000 πτήσεις ακυρώθηκαν από το Σάββατο, ενώ χιλιάδες άλλες έχουν καθυστερήσει, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμύρα σε δρόμο
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ισχυρές βροχές στη Νέα Υόρκη - Προβλήματα σε πτήσεις

Ισχυρές βροχοπτώσεις στη Νέα Υόρκη προκάλεσαν τον θάνατο δύο ατόμων και σημαντικές καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, ενώ καταγράφηκαν πρωτοφανή ύψη βροχής μέσα σε λίγα λεπτά, με τις αρχές να προειδοποιούν για κινδύνους πλημμυρών.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βαριά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε βάσεις τους στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, τρεις νεκροί και εκρήξεις σε δύο επαρχίες. Στόχος δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Πάνω από 20 νεκροί από αμερικανοσαουδαρικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 20 μέλη των ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας κατά βάσεών τους σε επτά ιρακινές επαρχίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.
Περιπολικό ΗΠΑ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο Σιάτλ, συνελήφθη ύποπτος

Τρεις νεκροί και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε επεισόδιο με πυροβολισμούς σε φεστιβάλ γαστρονομίας στο Σιάτλ. Συνελήφθη ένας ύποπτος, ενώ αναζητείται ακόμη ένας δράστης, σύμφωνα με την αστυνομία.