Φώτο: Shutterstock

Απαξιώθηκε η Lufthansa και απειλείται με... έξωση από τον δείκτη DAX 30

Με την κεφαλαιοποίηση να έχει υποχωρήσει στα 3,4 δισ. ευρώ και τη μετοχή να συνεχίζει να υποχωρεί, το σύμβολο των γερμανικών αερομεταφορών οδεύει με μαθηματική ακρίβεια εκτός του δείκτη DAX 30.

Η γερμανική εταιρεία - σύμβολο των αερομεταφορών Lufthansa μπορεί, όπως όλα δείχνουν, να έκλεισε συμφωνία με το γερμανικό δημόσιο για τη σωτηρία της, αλλά τίποτε δεν μοιάζει ρόδινο γι' αυτήν. Ο επόμενος κίνδυνος για τον αεροπορικό όμιλο είναι να... εκδιωχθεί από τον δείκτη DAX 30, καθώς η κεφαλαιοποίησή της έχει προσγειωθεί μόλις στα 3,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει κατρακυλήσει στην 54η θέση των μεγαλύτερων γερμανικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πλησίαζε τα 9 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», αυτή τη στιγμή, η κεφαλαιοποίηση της Lufthansa είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της μικρής βιοτεχνολογικής εταιρείας Morphosys και της άγνωστης παντελώς εκτός Γερμανίας (πιθανώς και εντός) εταιρείας software Bechtle.

Ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές, η ένταξη σε έναν δείκτη -ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι εισηγμένα τα «βαριά χαρτιά»- διέπεται από κανόνες. Στην περίπτωση των δεικτών της γερμανικής αγοράς η ετήσια αναμόρφωσή τους γίνεται κάθε Σεπτέμβριο, αλλά η «Die Welt» εκτιμά ότι στην περίπτωση της Lufthansa μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών και να τεθεί εκτός DAX 30 τον Ιούνιο, με δεδομένο και το γεγονός ότι η μετοχή της συνεχώς υποχωρεί. 

Παράλληλα υπάρχει και ο κανόνας μία εταιρεία να αποχωρεί από τον DAX 30, εάν δεν βρίσκεται μεταξύ των 45 μεγαλύτερων εταιρειών της Γερμανίας, πάντα από πλευράς κεφαλαιοποίησης.  

Προκειμένου η Lufthansa να ανακτήσει μία θέση πάνω από την 45η θα πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα η κεφαλαιοποίησή της να αυξηθεί κατά 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50%, ενώ η παροχή κρατικής βοήθειας δεν θα τη βοηθήσει χρηματιστηριακά καθώς το «ζεστό χρήμα» που θα ρίξει το γερμανικό Δημόσιο θα ζημιώσει τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς η συμμετοχή τους θα μειωθεί υπέρ του Δημοσίου. Στην κεφαλαιοποίηση δεν προσμετρώνται οι μετοχές που βρίσκονται «κλεισμένες» στα χαρτοφυλάκια στρατηγικών επενδυτών αλλά μόνο αυτές που διαπραγματεύονται στην αγορά (free float).

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο όνομα της γερμανικής βιομηχανίας και ταυτόχρονα μεταξύ των ιδρυτικών μελών του DAX 30 αποχωρεί από τον δείκτη. Έχουν προηγηθεί οι Commerzbank, ThyssenKrupp, Karstadt, Deutsche Babcock, Nixdorf Computer και Feldmühle.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ