ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:00:29
Νετανιάχου και Τραμπ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο, σε επίσημη συνάντηση.

Νετανιάχου και Τραμπ συναντώνται την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ζητά περιορισμό πυραύλων και διακοπή στήριξης προς τον ιρανικό άξονα. Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Όπως επισημαίνεται, ο Νετανιάχου θεωρεί ότι κάθε μελλοντική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τον περιορισμό των βαλλιστικών πυραύλων και το πάγωμα της υποστήριξης προς τον λεγόμενο ιρανικό άξονα. Η αναφορά αυτή αφορά τις ένοπλες οργανώσεις που λειτουργούν ως σύμμαχοι του Ιράν στην περιοχή.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση συνομιλιών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Ομάν την Παρασκευή.

Η επικείμενη συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ θα είναι η έβδομη μεταξύ των δύο ηγετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα στον Λευκό Οίκο, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Παρότι το Ιράν αποτελεί κοινό αντίπαλο για ΗΠΑ και Ισραήλ, ειδικοί επισημαίνουν ότι η ισραηλινή στάση παραμένει πιο αδιάλλακτη. Η Ουάσινγκτον φαίνεται να δίνει αυτή τη φορά μεγαλύτερο περιθώριο στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ζητά «μια αλλαγή καθεστώτος ή τουλάχιστον την πλήρη διάλυση των πυρηνικών και πυραυλικών ικανοτήτων» του Ιράν, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γεωπολιτικός αναλυτής Μάικλ Χόροβιτς.

Παράλληλα, ο ισραηλινός υπουργός έχει επαναλάβει πως η χώρα του δεν θα διστάσει να αντιδράσει σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης ως αντίποινα για αμερικανικά πλήγματα, προειδοποιώντας για «μια απάντηση ισχύος πρωτοφανούς για το Ιράν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί: Ο Τραμπ επιδιώκει συμφωνία με Ιράν, αλλά δύσκολη η επιτυχία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει συμφωνία με το Ιράν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν απίθανη τη συναίνεση του Ιράν στις αμερικανικές απαιτήσεις για το πυρηνικό και πυραυλικό του πρόγραμμα.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ επιτίθενται στο Ιράν: Όλες οι σημαντικές εξελίξεις

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Μέση Ανατολή βιώνει χάος, ενώ η Τεχεράνη απαντά με πυραυλικές επιθέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει πως ο Χαμενεΐ πέθανε, χωρίς ιρανική επιβεβαίωση

Ο Τραμπ υποστήριξε πως ο Χαμενεΐ είναι νεκρός μετά από αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, χωρίς να υπάρχει επίσημη ιρανική επιβεβαίωση. Τόνισε πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα απευθύνει διάγγελμα στους Αμερικανούς για τον πόλεμο με το Ιράν το βράδυ της Τετάρτης, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Το διάγγελμα θα μεταδοθεί στις 04:00 ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά Ιράν πλησιάζουν στο τέλος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο NBC News ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν οδεύουν προς το τέλος, υποστηρίζοντας ότι ο ιρανικός στρατός έχει αποδεκατιστεί και η νέα ηγεσία του Ιράν είναι πλέον πιο λογική και λιγότερο ακραία.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Θέλουμε ειρήνη, αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις, λέει ο Πεζεσκιάν

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο με Ισραήλ και ΗΠΑ, αλλά ζητά εγγυήσεις για να αποτραπεί νέα επίθεση, σε συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κόστα.