Φώτο: Shutterstock

Τζ. Κόντε: Να βελτιώσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε εκτίμησε πως πρέπει να «βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε εκτίμησε πως πρέπει να «βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

«Πρέπει να βελτιώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και την εφαρμογή του προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που θα επιτρέψουν μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι δίκαιη σε κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε ο Κόντε στους βουλευτές παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του πριν από μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες «κινδυνεύουν να καταστρέψουν πλήρως τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας», πρόσθεσε ο Κόντε.

Όμως καμία σύγκρουση με την ΕΕ, όπως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησής του, όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας (ακροδεξιά) και ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S, αντισυστημικό), πολλαπλασίαζαν τις επιθέσεις εναντίον των Βρυξελλών για διάφορα θέματα, από την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Η Ιταλία θα είναι η κινητήρια δύναμη μιας φάσης επανεκκίνησης και ανανέωσης της Ένωσης, με σκοπό να οικοδομήσουμε μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη (...) πιο κοντά στους πολίτες». διαβεβαίωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, εκείνες που η «ιστορία, η γεωγραφία και η πολιτικο-πολιτιστική παράδοση» επιβάλλουν στην Ιταλία.

«Εκτός από την ευθύνη μας ως χώρας μέλους της ΕΕ», οι άλλες κατευθυντήριες γραμμές είναι «οι διατλαντικές σχέσεις, ως μέλη του ΝΑΤΟ και οι θεμελιώδεις δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου», είπε ο Κόντε.

Η Μεσόγειος «έχει σημαδευτεί από ανθρωπιστικές κρίσεις και αυξανόμενες εντάσεις αλλά παραμένει επίσης ένα πεδίο μεγάλων ευκαιριών», σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, η νέα πλειοψηφία του οποίου υποστηρίζεται από το M5S, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά) και το μικρό κόμμα της αριστεράς Ελεύθεροι και Ίσοι (Liberi e Uguali, LEU).

Αυτά τα τρία κόμματα αναμένεται να του εξασφαλίσουν χωρίς προβλήματα την εμπιστοσύνη των βουλευτών. Η κατάσταση θα είναι λίγο πιο πολύπλοκη αύριο στη Γερουσία.

«Η προσωπική δέσμευσή μου είναι να μην σταματήσω στη Μεσόγειο και σκέπτομαι να συνεχίσω να προσδίδω τη μεγαλύτερη προσοχή στην Αφρική, ενισχύοντας τον διάλογο στο ανώτατο επίπεδο με εμένα ως διερμηνέα στην Ευρώπη του θετικού ρόλου αυτής της ηπείρου στη διεθνή δυναμική», δήλωσε ο Κόντε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιεί για τον κίνδυνο να καταρρεύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο ο Τζεντιλόνι

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι σημειώνει πως αν η κρίση του κορονοϊού ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες τότε θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Νότιοι εναντίον Βόρειων στην Ευρώπη: Η αντιπαράθεση για τα coronabonds

Σκληρές επιθέσεις από πολιτικούς της Ιταλίας και της Πορτογαλίας στην πρόεδρο της Κομισιόν και στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών για την άρνησή τους να εκδοθούν ευρωομόλογα ειδικού σκοπού.
ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο της G20 για στήριξη των αναδυόμενων χωρών

Οι 20 πιο προηγμένες οικονομίες του πλανήτη προετοιμάζουν σχέδιο που θα σχετίζεται με το χρέος στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και σημείωσαν τον ρόλο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ανάπτυξη πόρων και μέτρων για να μετριαστεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες από Ιταλία για καθοδική πορεία του κορονοϊού

Τρία ξενοδοχεία στη Ρώμη θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά για την καραντίνα ασθενών από κορονοϊό με τις υγειονομικές Αρχές της Ιταλίας να επισημαίνουν πως παρά τις θετικές εξελίξεις θα πρέπει να διατηρηθούν τα αυστηρά προληπτικά μέτρα.