Φώτο: Shutterstock

Να δοθούν 1,5 τρισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης ζητάει ο Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ και υπογράμμισε πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος, η οποία ήταν αδιανόητη πριν μερικές εβδομάδες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θεωρεί ότι «στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε μεγάλη πρόοδος, η οποία ήταν αδιανόητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες». Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε σημειώσει προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, πως  να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισ. ευρώ και να εγγυηθεί την μεταφορά πόρων άνευ επιστροφής στις χώρες μέλη. Είναι βασικής σημασίας για να προστατευθούν οι εθνικές αγορές των χωρών μελών, να υπάρξουν ίσοι όροι και συμμετρική απάντηση σε ένα συμμετρικό σοκ», υπογράμμισε ο Κόντε κατά την παρέμβασή του στην «διαδικτυακή σύνοδο».

«Θα πρέπει να αναθέσουμε με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα δάνειο-γέφυρα, ώστε να διατεθούν άμεσα τα κονδύλια για την φετινή χρονιά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Εκτιμά, δε, όπως είπε σε δήλωσή του μετά την λήξη των εργασιών, ότι «η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή και ζητά την έγκριση του εργαλείου αυτού, διότι επείγει» και πως «η επιστολή που η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε με άλλες οκτώ χώρες της Ένωσης ήταν βασικής σημασίας, διότι με τον τρόπο αυτό η ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική».

Σύμφωνα με τον Κόντε η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετατράπηκε πολύ γρήγορα, παράλληλα, σε οικονομική και σε κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατά συνέπεια, ζητά «να αναθεωρηθεί η έννοια του αλτρουισμού, με μια λιγότερο ρομαντική σημασία, και με έμφαση στο κοινό συμφέρον». Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «σε ότι αφορά την προστασία της εσωτερικής αγοράς, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Βορρά και Νότο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Την ανάγκη έκδοσης κορονο - ομολόγων επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας

Η Ευρώπη θα χρειαστεί όλη την «δύναμη πυρός» της προκειμένου να ξεπεράσει το ιστορικό σοκ που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού, προσθέτει ο ιταλός πρωθυπουργός και, ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης Πέμπτη
ΔΙΕΘΝΗ

Παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα η Ιταλία που ζητάει στήριξη από την ΕΕ

Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας σημείωσε πως βρίσκονται πλέον σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται προσοχή, με τον υπουργό Εξωτ. Λουίτζι ντι Μάιο να στέλνει μήνυμα προς την Ευρώπη οτι η χώρα χρειάζεται τη στήριξη της ΕΚΤ και να μοιραστεί τους κινδύνους με την ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιεί για τον κίνδυνο να καταρρεύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο ο Τζεντιλόνι

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι σημειώνει πως αν η κρίση του κορονοϊού ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες τότε θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Νότιοι εναντίον Βόρειων στην Ευρώπη: Η αντιπαράθεση για τα coronabonds

Σκληρές επιθέσεις από πολιτικούς της Ιταλίας και της Πορτογαλίας στην πρόεδρο της Κομισιόν και στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών για την άρνησή τους να εκδοθούν ευρωομόλογα ειδικού σκοπού.