Φώτο: Shutterstock

Προειδοποιεί για τον κίνδυνο να καταρρεύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο ο Τζεντιλόνι

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι σημειώνει πως αν η κρίση του κορονοϊού ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες τότε θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις από την Ιταλία για τον κίνδυνο που διατρέχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθώς εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο δεν είναι η ασθένεια καθ'αυτή που απειλεί την Ευρωπη, αλλά η προσέγγιση του ευρωπαϊκού Βορρά που με την αδιάλλακτη στάση του θέτει σε κίνδυνο «το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο κινδυνεύει να βυθιστεί» στις εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ, όπως προειδοποίησε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να βυθιστεί. Είναι σαφές ότι, αν οι οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αυξηθούν και αν η κρίση ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αντί να τις αμβλύνει (...), θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο», δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο Radio Capital.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε εξάλλου ότι μια λύση θα πρέπει να βρεθεί «αναπόφευκτα μέσω ενός διαλόγου με την Γερμανία χωρίς την οποία δεν θα επιτύχουμε έναν συμβιβασμό». Ένα χάσμα χωρίζει τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τις οποίες υποστηρίζει η Γαλλία, από αυτές του βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Οι πρώτες, οι οποίες έχουν περισσότερο πληγεί μέχρι στιγμής από την πανδημία του νέου κορονοϊού και έχουν εύθραυστα δημοσιονομικά, θέλουν μια συλλογική χρηματοπιστωτική υποστήριξη από την ΕΕ για να ξεπεράσουν τις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Αυτές ζητούν μια αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να πάρει την μορφή «κορονομολόγων» (corona bonds), κάτι το οποίο αρνούνται οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

«Δυστυχώς στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, υπερίσχυσε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν οι προηγούμενες κρίσεις. Γεγονός είναι ότι η συζήτηση αυτή, η οποία είναι απολύτως θεμιτή, δεν έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση που ζούμε», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

Μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη χωρίς να έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα και μεταθέτοντας μια ενδεχόμενη λήψη απόφασης σε δύο εβδομάδες από τώρα, παρά την έκτακτη ανάγκη που δημιουργεί η επιδημία της Covid-19.

«Οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος αυτής της άνευ προγουμένου πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει στα μάτια των πολιτών του τον λόγο ύπαρξής του», προειδοποίησε το Σάββατο ο Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Επίσης σήμερα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, καταφέρθηκε κατά αυτών «που επιχειρηματολογούν με μια παλιά, ξεπερασμένη ματιά. Είναι μια ανεπαρκής προσέγγιση γι'αυτήν την κρίση» και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται για μια οικονομική κρίση που πλήττει χώρες λιγότερο ενάρετες από άλλες, είναι μια υγειονομική κρίση, η οποία εξερράγη στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Είναι μια ιστορική πρόκληση για όλη την Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Την ανάγκη έκδοσης κορονο - ομολόγων επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας

Η Ευρώπη θα χρειαστεί όλη την «δύναμη πυρός» της προκειμένου να ξεπεράσει το ιστορικό σοκ που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού, προσθέτει ο ιταλός πρωθυπουργός και, ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης Πέμπτη
ΔΙΕΘΝΗ

Παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα η Ιταλία που ζητάει στήριξη από την ΕΕ

Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας σημείωσε πως βρίσκονται πλέον σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται προσοχή, με τον υπουργό Εξωτ. Λουίτζι ντι Μάιο να στέλνει μήνυμα προς την Ευρώπη οτι η χώρα χρειάζεται τη στήριξη της ΕΚΤ και να μοιραστεί τους κινδύνους με την ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Νότιοι εναντίον Βόρειων στην Ευρώπη: Η αντιπαράθεση για τα coronabonds

Σκληρές επιθέσεις από πολιτικούς της Ιταλίας και της Πορτογαλίας στην πρόεδρο της Κομισιόν και στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών για την άρνησή τους να εκδοθούν ευρωομόλογα ειδικού σκοπού.