ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νότιοι εναντίον Βόρειων στην Ευρώπη: Η αντιπαράθεση για τα coronabonds

Σκληρές επιθέσεις από πολιτικούς της Ιταλίας και της Πορτογαλίας στην πρόεδρο της Κομισιόν και στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών για την άρνησή τους να εκδοθούν ευρωομόλογα ειδικού σκοπού.

Κορυφώνεται η ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ Νότιων και Βόρειων μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής, όπου δεν εγκρίθηκε η πρόταση 9 κρατών για την έκδοση ομολόγων κορονοϊού (corona bonds) λόγω των ενστάσεων του μπλοκ του Βορρά, με επικεφαλής την Γερμανία.

Το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ιταλία εντάθηκε το Σαββατοκύριακο, όπως μεταδίδει το euractiv, μετά τη συνέντευξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Η πρόεδρος της Επιτροπής απέρριψε την ιδέα του coronabond, λέγοντας ότι είναι απλά «μια δημοφιλής λέξη αυτή τη στιγμή» και προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες από τις βόρειες χώρες είναι δικαιολογημένες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, καταδίκασε αμέσως τα «λάθος λόγια» της φον ντερ Λάιεν, η οποία αργότερα διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν αποκλείει καμία επιλογή εντός των ορίων της Συνθήκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, καταφέρθηκε εναντίον των Ολλανδών σε χθεσινή  τηλεοπτική συνέντευξη: «Εάν συμβεί μεγάλη κρίση, σε ποιον θα πωλούν τις τουλίπες τους»; αναρωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματταρέλα, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει «κρίσιμες και θετικές οικονομικές αποφάσεις» ξεπερνώντας «τα παλιά σχέδια που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα». Η Γερμανία έχει προτείνει να δανειοδοτηθούν υπό όρους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όσες χώρες χρειάζονται βοήθεια και όχι να εκδοθεί ευρωομόλογο.

Ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αποκάλεσε την ΕΕ «φωλιά φιδιών και τσακαλιών», απειλώντας ακόμη και με έξοδο από την Ένωση. «Πρώτα, νικάμε τον ιό, μετά σκεφτόμαστε την Ευρώπη. Και αν χρειαστεί, θα πούμε αντίο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, χαρακτήρισε «αποκρουστικό» και σε αντίθεση με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχόλιο του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθεί γιατί η Ισπανία δηλώνει πως έχει έλλειψη δημοσιονομικής ικανότητάς να αντεπεξέλθει στην πανδημία.

«Οι δηλώσεις αυτές είναι αποκρουστικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Κόστα όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Ολλανδού υπ. Οικονομικών, Βέπκε Χέκστρα. «Και αυτή είναι ακριβώς η έκφραση. Αποκρουστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών είχε πει στην τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς και τους αρχηγούς των κυβερνήσεων από τα 27 κράτη μέλη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει χώρες, όπως η Ισπανία, που λένε ότι δεν έχουν τη δημοσιονομική δυνατότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης που προκαλείται από την πανδημία, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται εδώ και επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Κόστα, η δήλωση του Χέκστρα «είναι απολύτως απερίσκεπτη». Πρόκειται για μια «επαναλαμβανόμενη μικροπρέπεια» που «υπονομεύει εντελώς το πνεύμα της ΕΕ και αποτελεί απειλή για το μέλλον της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά. «Εάν δεν σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και εάν δεν κατανοούμε ότι, εν όψει κοινής πρόκλησης, πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε μαζί, τότε κανείς δεν έχει καταλάβει τίποτα για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για τα ομόλογα κορονοϊού

Μετά τις διαφωνίες Βορρά-Νότου, και το ιταλικό βέτο, το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης των μέτρων για τον κορονοϊό παραπέμπεται εκ νέου στους υπ. Οικονομικών για να υποβάλλουν νέες προτάσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία για δημοσιονομικές αλλαγές

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε πως οι τρεις χώρες έχουν δει την αναλογία χρέους με ΑΕΠ να αυξάνεται σημαντικά μετά την πανδημία. Ποια είναι τα προβλήματα για κάθε χώρα.
Inflation, Times, Plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» πληθωρισμού σε Γερμανία και Ισπανία αλλά «επιμένει» ο δομικός

Στο 7,8% υποχώρησε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Μάρτιο, ενώ στην Ισπανία αποκλιμακώθηκε στο 3,1%, αίροντας μέρος των πιέσεων για την ΕΚΤ. Παραμένει, όμως, σε υψηλά επίπεδα ο δομικός δείκτης.
Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λίντνερ: Απέρριψε την πρόταση Τζεντιλόνι για κοινό δανεισμό της ΕΕ

«Δεν βλέπουμε ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε επίπεδο ΕΕ ή νέου κοινού χρέους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το διαθέσιμο χρήμα επαρκεί για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.