ΓΔ: 2671.5 -0.17% Τζίρος: 332.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Συμβολικό μπλόκο από Ρεπουμπλικάνους στον Τραμπ για τους δασμούς στον Καναδά

Ρεπουμπλικάνοι διαφοροποιήθηκαν από τον Τραμπ, ψηφίζοντας υπέρ της κατάργησης των δασμών κατά του Καναδά. Βέτο αναμένεται να ασκήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αρκετοί ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ και ψήφισαν υπέρ της κατάργησης των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών που έχουν επιβληθεί στον Καναδά, προκαλώντας ήττα για τον αμερικανό πρόεδρο. Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές του κόμματός του να μην κινηθούν εναντίον του μέτρου.

Το ψήφισμα θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Γερουσία. Ωστόσο, ακόμη κι αν περάσει, θεωρείται βέβαιο ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα ασκήσει βέτο, καθώς οι δασμοί αποτελούν βασικό στοιχείο της πολιτικής και διπλωματικής του στρατηγικής.

Για την υπέρβαση του προεδρικού βέτο θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κογκρέσο, κάτι εξαιρετικά απίθανο, δεδομένου ότι οι ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Το ψήφισμα έχει, συνεπώς, κυρίως συμβολικό χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι όσοι βουλευτές στραφούν εναντίον των δασμών θα «υποστούν τις συνέπειες όταν γίνουν οι εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των εσωκομματικών διαδικασιών». Μέσω Truth Social τόνισε πως «οι τελωνειακοί δασμοί μας έφεραν οικονομική και εθνική ασφάλεια» και κανένας ρεπουμπλικάνος δεν θα έπρεπε να συμβάλει στην κατάργησή τους.

Παρά τις πιέσεις, έξι βουλευτές της πλειοψηφίας συντάχθηκαν με τους δημοκρατικούς, εγκρίνοντας το κείμενο που προβλέπει τον τερματισμό της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που είχε κηρύξει ο Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2025, γεγονός που του επέτρεψε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε προϊόντα από τον Καναδά.

Αρμοδιότητα του Κογκρέσου και αντιδράσεις

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη μέτρου που απέτρεπε συζήτηση για το ζήτημα των δασμών. Ο πρόεδρος της Βουλής, ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να παρατείνει την ισχύ του μέτρου.

Πολλοί ρεπουμπλικάνοι, υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου, εκφράζουν δημόσια τη διαφωνία τους με την πολιτική προστατευτισμού του προέδρου Τραμπ. Υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αρμοδιότητα για την επιβολή τελωνειακών δασμών ανήκει στο Κογκρέσο και όχι στον πρόεδρο.

Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντον Μπέικον επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εκχωρήσουμε τις αρμοδιότητές μας». Προσέθεσε μέσω X πως «ως συντηρητικός παλαιάς κοπής, ξέρω ότι οι τελωνειακοί δασμοί είναι φόρος που επιβαρύνει τους αμερικανούς καταναλωτές».

Ο Καναδάς, όπως και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, έχει πληγεί από τα αλλεπάλληλα κύματα δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ μετά την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2025. Επέβαλε επιπρόσθετους δασμούς 35% σε διάφορα προϊόντα, αν και μείωσε το ποσοστό για τις εισαγωγές ενέργειας και επέτρεψε εξαιρέσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ – Καναδά – Μεξικού.

Περισσότερο από το 75% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών παραμένει εκτός του πεδίου εφαρμογής των δασμών, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Τραμπ με τη Ροδρίγκες της Βενεζουέλας στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ντέλσι Ροδρίγκες συναντήθηκαν άτυπα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ, συζητώντας για ενίσχυση διμερών σχέσεων και συνεργασία σε ενέργεια, μεταλλεία και ασφάλεια.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Τραμπ με την πρόεδρο Ροδρίγκες της Βενεζουέλας στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε άτυπη συνάντηση με την Ντέλσι Ροδρίγκες στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Περιορισμένες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ ζητά ενίσχυση του αγώνα κατά των καρτέλ στην Αμερική

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις χώρες της συμμαχίας «Ασπίδα της Αμερικής» να επιβάλουν κυρώσεις σε 24 συμμορίες που δρουν στην ήπειρο, χαρακτηρίζοντάς τις απειλή και συγκρίνοντάς τες με το Ισλαμικό Κράτος στη σύνοδο του ΟΗΕ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αγορά ποτάσας από Καναδά λόγω έλλειψης από Λευκορωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγοράζουν ποτάσα από τον Καναδά, ενώ η Λευκορωσία επιθυμεί να προσφέρει τη δική της σε χαμηλότερες τιμές, καθώς οι Αμερικανοί αγρότες χρειάζονται φθηνά λιπάσματα.