ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία Ισραήλ

Οκτώ χώρες καταδικάζουν τα νέα μέτρα ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και σύμμαχοι του Ισραήλ, καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωση τα νέα μέτρα του Ισραήλ για αγορά γης στη Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου και κλιμάκωση της εποικιστικής πολιτικής.

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους και εταίροι του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταγγέλλοντας ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τα μέτρα που ενέκρινε το Ισραήλ και διευκολύνουν την αγορά γης από εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα παράνομα μέτρα συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση και οδηγούν στην επιτάχυνση της παράνομης εποικιστικής δραστηριότητας, σε κατασχέσεις γης, στην ενίσχυση του ισραηλινού ελέγχου, στην εφαρμογή παράνομης ισραηλινής κυριαρχίας επί των Κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών και στην υπονόμευση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού»

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Ινδονησίας και του Πακιστάν.

Οι οκτώ υπουργοί Εξωτερικών επαναλαμβάνουν ότι απορρίπτουν όλα τα μονομερή μέτρα και κάθε αλλαγή στο νομικό, δημογραφικό και ιστορικό καθεστώς των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Όπως επισημαίνεται, «τέτοιες πολιτικές συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις και την αστάθεια στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και σε ολόκληρη την περιοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ο πρόεδρος Σάρα ζητά συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ

Ο Σύρος πρόεδρος Αχμάντ αλ Σάρα δήλωσε στο Al Jazeera πως η Συρία επιδιώκει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ και άλλες χώρες, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ λαμβάνει μέτρα στα σύνορα με το Ιράκ.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: "Ιστορικό άλμα" η ένταξη Σ. Αραβίας στις Συμφωνίες Αβραάμ

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε πως η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία θα αποτελούσε σημαντικό βήμα ειρήνης, χωρίς να σχολιάσει την πρόσφατη πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Πυρηνική συμφωνία με Σ. Αραβία μόνο με αναγνώριση Ισραήλ

Ο Τραμπ δήλωσε πως η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για ειρηνική πυρηνική ενέργεια εξαρτάται πλήρως από την αναγνώριση του Ισραήλ μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ, που υπεγράφησαν το 2020 με πρωτοβουλία του.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Φόβοι για εξοπλιστική κούρσα λόγω πυρηνικής συμφωνίας Σ. Αραβίας

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για πυρηνικούς αντιδραστήρες με αμερικανική τεχνολογία και εμπλουτισμό ουρανίου προκαλεί ανησυχίες για κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμα.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κατζ προειδοποιεί για σκληρά αντίποινα εάν το Ιράν πλήξει το Ισραήλ

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε πως σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, η χώρα θα απαντήσει δυναμικά. Η Ιορδανία ανακοίνωσε την κατάρριψη τριών ιρανικών πυραύλων, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή τραυματισμοί.
αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού στο Ισραήλ λόγω έντασης με Ιράν

Το Ισραήλ πρόκειται να παραλάβει επιπλέον αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, καθώς εντείνονται οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.