ΓΔ: 2189.32 0.03% Τζίρος: 81.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:21:44
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
Οι σημαίες Ισραήλ και Χαμάς χωρίζονται, με σκιές ανθρώπων στο φόντο – συμβολισμός σύγκρουσης.

Η Χαμάς ζητά κυρώσεις μετά την καταδίκη του Ισραήλ από 20 χώρες

Η Χαμάς καλωσορίζει τη χθεσινή καταδίκη σχεδόν 20 χωρών για τα νέα μέτρα ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, καλώντας να επιβληθούν κυρώσεις. Οι χώρες τονίζουν ότι τα μέτρα στοχεύουν σε παράνομη προσάρτηση της περιοχής.

Η Χαμάς χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση σχεδόν 20 χωρών, που καταδίκασαν τα πρόσφατα μέτρα του Ισραήλ για ενίσχυση του ελέγχου στη Δυτική Όχθη, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις αυτές να επιβάλουν «αποτρεπτικές κυρώσεις» στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Στις αρχές του μήνα, το Ισραήλ προχώρησε σε σειρά ενεργειών με στόχο την ενίσχυση του ελέγχου στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέλαβε το 1967. Τα μέτρα αυτά επεκτείνονται και σε ζώνες υπό τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως ορίζουν οι συμφωνίες του Όσλο της δεκαετίας του 1990.

Περίπου 20 χώρες – από τη Βραζιλία έως τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία και την Ισπανία – καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο» τις ισραηλινές κινήσεις, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη στρατηγική αλλαγής της κατάστασης επί του πεδίου και συνέχιση της ντε φάκτο, απαράδεκτης προσάρτησης».

Η κοινή ανακοίνωση των κρατών τόνιζε ότι «οι ενέργειες αυτού του είδους αποτελούν εσκεμμένη και άμεση επίθεση εναντίον της βιωσιμότητας του παλαιστινιακού κράτους και της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών». Παράλληλα, καλούσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να επανεξετάσει αμέσως αυτές τις αποφάσεις» και να «σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Αντίδραση της Χαμάς και διεθνείς πιέσεις

Η Χαμάς χαρακτήρισε την ανακοίνωση «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» για την αντιμετώπιση των «επεκτατικών σχεδίων της ισραηλινής κατοχής», τα οποία, όπως υποστηρίζει, «παραβιάζουν ανοικτά το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Η παλαιστινιακή οργάνωση κάλεσε τις χώρες που υπέγραψαν την ανακοίνωση, καθώς και «όλες τις χώρες του κόσμου», να προχωρήσουν σε αποτρεπτικές κυρώσεις και να ασκήσουν πίεση στην «κυβέρνηση κατοχής» ώστε να σταματήσει τις πολιτικές της που σχετίζονται με «προσάρτηση, εποικισμό και αναγκαστικούς εκτοπισμούς».

Εντατικοποίηση εποικισμού στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός εποικισμός στη Δυτική Όχθη έχει ενταθεί υπό την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μία από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Πέρα από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε το 1967, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη, σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στην περιοχή κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ θα αγοράσει F-35 και F-15IA από τις ΗΠΑ με επίσημη έγκριση

Το Ισραήλ ενέκρινε την αγορά δύο μοιρών μαχητικών F-35 και F-15IA, σε συμφωνία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, για να ενισχύσει τη στρατιωτική του ισχύ και να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή έναντι περιφερειακών απειλών.
Ένοπλος στρατιώτης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Στο Ιράν απαγχονίστηκαν δύο άνδρες, ο Γιαγκούμπ Καριμπούρ και ο Νασέρ Μπεκρζαντέχ, για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, μετά από καταδίκη για συνεργασία με τη Μοσάντ και μετάδοση πληροφοριών κατά τη διάρκεια πολέμου Ιράν-Ισραήλ.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έγκριση για πώληση στρατιωτικού υλικού 8,6 δισ. σε Μ. Ανατολή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού άνω των 8,6 δισ. δολαρίων σε Ισραήλ, Κατάρ, Κουβέιτ και ΗΑΕ, λίγο μετά τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν και την έναρξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Λιβάνου καταδικάζει τις ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν καταδίκασε τις ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας στον νότο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις και καταγράφονται θύματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν προς Τραμπ: Προειδοποίηση για «δυσμενείς συνέπειες» αν δράσει κατά Ιράν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει πιθανή στρατιωτική ενέργεια ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, επηρεάζοντας όχι μόνο την περιοχή αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αρνείται εδαφικές βλέψεις στον Λίβανο, που βομβαρδίζεται ξανά

Το Ισραήλ αρνείται εδαφικές φιλοδοξίες στον Λίβανο, όπου διέταξε νέες εκκενώσεις και πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα, ενώ οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά την κατάπαυση πυρός από τις 17 Απριλίου.