ΓΔ: 951.33 -0.03% Τζίρος: 19.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ

Τον τερματισμό των σχέσεων των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έκανε γνωστό ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν «άγγιξε» την εμπορική συμφωνία με την Κίνα στα μέτρα κατά του Πεκίνου.

Οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις κυρώσεις που θα λάβουν οι ΗΠΑ κατά της Κίνας είχαν τελικά άλλη είδηση από την αναμενόμενη.

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν πιθανό ο Αμερικανός πρόεδρος να αναφερθεί στην εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, εκείνος τελικά έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με το γνωστό του ύφος, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε κατά του ΠΟΥ, λέγοντας: «Εδώ και δεκαετίες καταληστεύουν τις ΗΠΑ όπως δεν το έχει κάνει κανείς. Χάνουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο εξαιτίας της Κίνας, ειδικά κατά την περίοδο διακυβέρνησης Ομπάμα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα για εξάπλωση της πανδημίας, τονίζοντας ότι αυτό κόστισε πολλές ζωές στις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του και πάλι κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Η Κίνα ελέγχει απολύτως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρόλο που πληρώνει μόλις 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο έναντι των περίπου 400 εκατ. δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ», δήλωσε.

«Αναλύσαμε λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις που ο ΠΟΥ επρέπε να τιεφαρμόσει άμεσα. Αρνήθηκαν να δράσουν. Επειδή απέτυχαν να κάνουν τις πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητήσαμε, τερματίζουμε από σήμερα τη σχέση μας με τον ΠΟΥ και κατευθύνουμε τους πόρους σε άλλους σημαντικές παγκόσμιες υγειονομικές ανάγκες», συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος στα μέτρα που ανακοίνωσε κατά της Κίνας, δεν συμπεριέλαβε την εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο. Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν τήρησε τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Χαρακτήρισε μάλιστα «τραγωδία» για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τον κόσμο όλο τον νέο νόμο.

«Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο για να δικαιολογείται το ειδικό καθεστώς που του είχαμε επιφυλάξει» μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού στην Κίνα. Η κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων θα επηρεάσει το σύνολο των συμφωνιών με το Χονγκ Κονγκ, από εκείνην που αφορά την έκδοση υπόπτων μέχρι τον έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας διπλής χρήσης, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν «ελάχιστες εξαιρέσεις».

Ο Τραμπ γνωστοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα Κινέζων πολιτών που συνιστούν δυνητικό «κίνδυνο» για την ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ