ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:43:09
AstonA sMtaornt iMna rDtBi5n  αDυBτ5ο κμίανύηρτοο
Φώτο: Shutterstock

Aston Martin: «Ψαλίδι» 20% στο προσωπικό λόγω δασμών και ζημιών

Η Aston Martin ανακοίνωσε περικοπή 20% του προσωπικού (περίπου 600 θέσεις) μετά ζημιές 493,2 εκατ. λιρών το 2025. Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας πίεσαν πωλήσεις (-10%) και τζίρο (-21%).

Η Aston Martin Lagonda, η εμβληματική βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων πολυτελείας, ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης προσωπικού κατά 20%, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2025. 

Η εταιρεία επηρεάστηκε έντονα από τους αυξημένους τελωνειακούς δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η απόφαση αφορά περίπου 600 από τους 3.000 εργαζομένους του ομίλου, ο οποίος κατέγραψε καθαρή ζημιά αυξημένη κατά 52%, στα 493,2 εκατ. στερλίνες (566 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή έρχεται έναν χρόνο μετά από προηγούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που προέβλεπε μείωση προσωπικού κατά 5%.

Ο γενικός διευθυντής Έιντριαν Χόλμαρκ ανέφερε ότι η εταιρεία «αναγκάστηκε να λάβει στα τέλη του 2025 τη δύσκολη απόφαση να εφαρμόσει νέες αλλαγές», επισημαίνοντας πως το νέο πρόγραμμα θα οδηγήσει στην αποχώρηση έως και του 20% των συνεργατών της.

Η Aston Martin, γνωστή ως η μάρκα που προτιμά ο Τζέιμς Μποντ, αντιμετωπίζει πτώση των επιδόσεών της τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, «το 2025, η παγκόσμια αγορά των αυτοκινήτων πολυτελείας διήλθε μία από τις πιο ταραγμένες χρονιές», με τη ζήτηση να επηρεάζεται από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις μακροοικονομικές προκλήσεις.

Η επιβολή υψηλότερων τελωνειακών δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αποτέλεσε τον σημαντικότερο αρνητικό παράγοντα. Η εταιρεία είχε ήδη περιορίσει τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω των δασμών που επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εν αναμονή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον.

Μειωμένες πωλήσεις και επενδύσεις

Η Aston Martin είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο μείωση των πενταετών επενδυτικών σχεδίων της από 2 δισ. σε 1,7 δισ. στερλίνες. Το 2025, οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 10%, στα 5.448 οχήματα, ενώ ο τζίρος υποχώρησε κατά 21%, στα 1,26 δισ. στερλίνες (1,4 δισ. ευρώ).

Η εμπορική συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου μείωσε τους δασμούς για τα βρετανικά αυτοκίνητα από 27,5% σε 10%, αλλά μόνο για περιορισμένο αριθμό 100.000 οχημάτων ετησίως. 

Παρά τις δυσκολίες, ο Χόλμαρκ εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας πως χάρη στα μέτρα που εφαρμόζονται, αναμένεται σημαντική βελτίωση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων μέσα στο έτος.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά, με τη μετοχή της Aston Martin να σημειώνει άνοδο άνω του 5% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αντανακλώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Εντατικές συνομιλίες Κίνας-ΕΕ για το εμπόριο υβριδικών και ηλεκτρικών ΙΧ

Κίνα και ΕΕ συζήτησαν εντατικά το εμπόριο υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων, συμφωνώντας σε δίκαιες ποσοστώσεις εξαγωγών και μέτρα που δεν στοχοποιούν τα κινεζικά προϊόντα, διασφαλίζοντας ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες το 2025.
τρένο σε γέφυρα στην Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ επιβατικών ταξιδιών στους σιδηροδρόμους Κίνας μετά την Εθνική Ημέρα

Στις 7 Οκτωβρίου οι κινεζικοί σιδηρόδρομοι κατέγραψαν 24,15 εκατ. επιβατικά ταξίδια, ρεκόρ για την Εθνική Ημέρα, με αυξημένη τουριστική ζήτηση και 2.449 επιπλέον αμαξοστοιχίες για την εξυπηρέτηση των επιβατών.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κυρώσεις Πεκίνου σε αξιωματούχους Παραγουάης, Μπελίζ λόγω Ταϊβάν

Κυρώσεις επέβαλε το Πεκίνο σε υπουργούς Παραγουάης και Μπελίζ λόγω των σχέσεών τους με την Ταϊβάν. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου σε κινεζικά εδάφη και οικονομικές συναλλαγές, επικαλούμενο την εθνική κυριαρχία.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ενίσχυση δεξιοτήτων των εργαζομένων με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Το Πεκίνο ενισχύει την ποιότητα του εργατικού δυναμικού ενόψει της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Λι Τσονγκ, με στρατηγικές για υπεύθυνη τεχνολογική ανάπτυξη και προστασία της απασχόλησης.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Οι εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ αποτρέπουν μια κλιμάκωση

Η Κίνα χαιρέτισε τους συμβιβασμούς με την ΕΕ για το εμπόριο και τα κινεζικά υβριδικά οχήματα, θεωρώντας ότι αποτρέπουν κλιμάκωση. Οι συνομιλίες στο Πεκίνο οδήγησαν σε μέτρα που καθησυχάζουν την Ευρώπη για τα κινεζικά οχήματα και τις σπάνιες γαίες.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν δείχνει «απώτερα κίνητρα»

Το Γραφείο της Κίνας για την Ταϊβάν καταδίκασε την ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν, κατηγορώντας τον για διαστρέβλωση της αλήθειας και προώθηση της ανεξαρτησίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας.