ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:35
Φώτο: Shutterstock

Αναβάλλεται για το τέλος του 2021 η κρίσιμη Σύνοδος για το Κλίμα

Η σύνοδος για το κλίμα στόχευε να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία από τις κυβερνήσεις ώστε να δεσμευθούν σε πιο αυστηρούς όρους για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Η πανδημία του κορονοϊού ώθησε τον ΟΗΕ να καθυστερήσει ως το τέλος του 2021 μια κρίσιμη σύνοδο για το κλίμα που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί φέτος στη Βρετανία, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Πέμπτη.

Η σύνοδος COP26 θεωρούνται η πιο σημαντική μετά τις συνομιλίες του 2015, από τις οποίες προέκυψε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Εκατονταδές παγκόσμιοι ηγέτες αναμενόταν ότι θα υπέκυπταν στην πίεση της κοινής γνώμης να αναλάβουν ισχυρότερη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεσμευόμενοι σε πιο γρήγορη μείωση των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η σύνοδος επαναπρογραμματίστηκε για την 1η Νοεμβρίου 2021, αποφάσισε η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για το κλίμα, αποδεχόμενη την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης. Η Γλασκόβη στη Σκοτία παραμένει η πόλη που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο, ενώ μια πρώτη προπαρασκευαστική θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία.

Ο Βρετανός αρμόδιος για το Κλίμα Αλόκ Σάρμα δήλωσε ότι η καθυστέρηση θα δώσει περισσότερο χρόνο στις χώρες να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκπρόσωποι από το μπλοκ των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών κάλεσαν εξάλλου τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιήσουν την πανδημία covid-19 ως δικαιολογία για να καθυστερήσουν την εφαρμογή πιο αυστηρών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα πιο «πράσινα» μέτρα καθώς επανεκκινούν τις οικονομίες τους.

Η φετινή σύνοδος COP26 είχε στόχο να αποτελέσει καταληκτική ημερομηνία για τις κυβερνήσεις ώστε να δεσμευθούν σε πιο αυστηρούς όρους για τον περιοριοσμό των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Με τις τρέχουσες δεσμεύσεις η θερμοκρασία της Γης αναμένεται να αυξηθεί 3 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο επισπεύδει την οργάνωση σύγχρονων μετεωρολογικών υπηρεσιών

Το Πεκίνο ενισχύει το σύστημα μετεωρολογικών υπηρεσιών για την ενέργεια. Η CMA και η NEA ανακοίνωσαν 20 δράσεις για την αναβάθμιση υπηρεσιών σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα, από παραγωγή έως πωλήσεις, ενισχύοντας την υποστήριξη.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βικτόρια: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών πυρκαγιών

Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία κήρυξε κατάσταση καταστροφής λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, με σπίτια και δασικές εκτάσεις να έχουν καταστραφεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταστροφικές πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Αυστραλία λόγω καύσωνα

Ισχυρές φωτιές σε ξηρές αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας κατέστρεψαν σπίτια και δάση, με δεκάδες οικισμούς να εκκενώνονται λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδί, αγνοούνται.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Καταστροφικές πυρκαγιές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας

Στη Βικτόρια της Αυστραλίας, ανεξέλεγκτες φωτιές απειλούν δασικές περιοχές, με θερμοκρασίες άνω των 40°C. Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ για αύριο έχει εκδοθεί προειδοποίηση μέγιστου κινδύνου πυρκαγιάς.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απογοήτευση για αποχώρηση ΗΠΑ από διεθνή συμφωνία για το κλίμα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα χαρακτήρισε «λυπηρή» την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη σύμβαση UNFCC, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι βασικός πυλώνας της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα και η αποχώρηση πλήγμα σε αυτές τις προσπάθειες.