Φώτο: Shutterstock

Στα 0,50 δολάρια αυξάνεται η τιμή της βενζίνης στη Βενεζουέλα

Θα επιδοτούνται κάθε μήνα οι οδηγοί αυτοκινήτων για την αγορά 120 λίτρων βενζίνης ενώ όσοι έχουν δίκυκλα θα λαμβάνουν 60 λίτρα.

Για χρόνια μετά την Μπολιβαριανή επανάσταση του Ούγκο Τσάβεζ η τιμή της βενζίνης στη Βενεζουέλα ήταν σχεδόν μηδενική, καθώς στόχο της χώρας ήταν να μην υπάρχει έλλειψη για κανέναν πολίτη. Από την 1η Ιουνίου όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει, με τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο να ανακοινώνει πως η τιμή της βενζίνης αυξάνεται.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, όμως η παραγωγή της έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις καυσίμων, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία της.

«Αποφασίσαμε ότι 200 βενζινάδικα θα μπορούν να πωλούν ελεύθερα το προϊόν αυτό στη διεθνή τιμή», δήλωσε ο Μαδούρο τερματίζοντας το μονοπώλιο του κράτους στην πώληση βενζίνης και πρόσθεσε οτι «η διεθνής τιμή που ορίσαμε είναι τα 50 λεπτά του δολαρίου ανά λίτρο».

Αυτά τα 200 βενζινάδικα «θα τα διαχειρίζονται ιδιώτες» που θα έχουν άδεια να εισάγουν βενζίνη, εξήγησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, αν και δεν διευκρίνισε αν έχουν ήδη δοθεί οι άδειες αυτές ή αν πρόκειται να διεξαχθεί διαγωνισμός για την απόδοσή τους.

Επίσης ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συστήματος επιδότησης με βάση τα 5.000 μπολίβαρ (0,025 δολάριο) ανά λίτρο, που θα επιτρέπει την αγορά 120 λίτρων βενζίνης το μήνα για τα οχήματα των ιδιωτών και 60 λίτρων για τις μοτοσικλέτες. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς «θα λαμβάνουν επιδότηση 100%», τόνισε.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες μετά την άφιξη στη Βενεζουέλα ιρανικών δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν βενζίνη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα στη χώρα. Τέσσερα από τα πέντε τάνκερ που έστειλε η Τεχεράνη έχουν ήδη ελλιμενιστεί στα λιμάνια που χρησιμοποιούν τα τρία βασικά διυλιστήρια της Βενεζουέλας.

Η άφιξη των τάνκερ προκάλεσε νέα όξυνση της έντασης μεταξύ Καράκας και Ουάσινγκτον, η οποία κατήγγειλε τη στήριξη της Τεχεράνης στον Μαδούρο. «Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα από 1.500 βενζινάδικα της χώρας ανεφοδιάζονται, διαθέτουμε επαρκή ποσότητα καυσίμων για να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», εξήγησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ευχαριστώντας την Τεχεράνη για τη στήριξή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σταματούν τη μεταφορά πετρελαίου Βενεζουέλας τρεις ελληνικές εταιρείες

Μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον για το σπάσιμο του εμπάργκο, τρεις ναυτιλιακές ελληνικής ιδιοκτησίας δεσμεύθηκαν ότι σταματούν τη διακίνηση πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.