ΓΔ: 2200.98 -3.36% Τζίρος: 388.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
Ο Ντόναλντ Τουσκ μιλά σε συνέντευξη Τύπου με φόντο πολωνική και ουκρανική σημαία.

Βαρσοβία: Ενισχύεται αμυντικά με συμμάχους για αποτροπή απειλών

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται στενά με τη Γαλλία και Ευρωπαίους συμμάχους σε πρόγραμμα πυρηνικής αποτροπής, για να αποτρέψει επιθέσεις από εχθρούς.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται στενά με τους «φίλους» της στο σχέδιο προηγμένης αποτροπής που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, με στόχο την αποτροπή πιθανών «εχθρών» από επιθέσεις εναντίον της Πολωνίας.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Τουσκ ανέφερε ότι «η Πολωνία διεξάγει συζητήσεις με τη Γαλλία και μια ομάδα των πιο στενών Ευρωπαίων συμμάχων της για το προηγμένο πρόγραμμα πυρηνικής αποτροπής».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «εξοπλιζόμαστε μαζί με τους φίλους μας ώστε οι εχθροί μας να μην τολμήσουν να μας επιτεθούν», υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μια «σημαντική εξέλιξη» του γαλλικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής, στην οποία οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Πολωνία, «δέχτηκαν» να συμμετάσχουν, ενισχύοντας τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Η Βαρσοβία και το Παρίσι είχαν θέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο μιας γαλλικής «πυρηνικής ομπρέλας» που θα κάλυπτε και την Πολωνία, στο πλαίσιο της νέας πολωνογαλλικής συνθήκης που προβλέπεται να υπογραφεί στο Νανσί το 2025.

Παράλληλα, ο εθνικιστής πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι έχει δηλώσει υπέρμαχος ενός «πολωνικού πυρηνικού σχεδίου», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Όχι σε στρατό στη Γροιλανδία, βλέπει ρωσική εμπλοκή σε κυβερνοεπίθεση

Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως η Πολωνία δεν θα στείλει στρατιώτες στη Γροιλανδία, ενώ σημείωσε πως επίθεση ΝΑΤΟϊκής χώρας σε άλλη θα ήταν καταστροφή. Απέδωσε κυβερνοεπίθεση στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Γροιλανδία στρατηγική.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ για εξέταση χρηματοδότησης της Ουκρανίας με ρωσικά assets

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εξετάσουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας για το 2026-2027 μέσω αξιοποίησης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αντί της κοινής δανειοδότησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνός πρωθυπουργός: Ειρηνευτικό σχέδιο χωρίς υπονόμευση ευρωπαϊκής ασφάλειας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι καμία συμφωνία για την Ουκρανία δεν πρέπει να υπονομεύει, αλλά να ενισχύει την ασφάλεια Πολωνίας και Ευρώπης. ΗΠΑ και Ουκρανία συνεχίζουν συνομιλίες για αποδεκτό ειρηνευτικό σχέδιο.
Τρένο εκτροχιασμένο συμβάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Ρωσική «κρατική τρομοκρατία» πίσω από σαμποτάζ σε τρένο στην Πολωνία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε τη Ρωσία για ενέργειες δολιοφθοράς που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας του και χαρακτήρισε τις πράξεις αυτές «κρατική τρομοκρατία» μετά την έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βαρσοβία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία κρίνει τον τρίτο πυλώνα της παγκόσμιας τάξης

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει αν η Ευρώπη ή η Ρωσία θα είναι ο τρίτος πυλώνας παγκόσμιας ισχύος. Στη Γενεύη γίνονται διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Αμερικανών.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τουσκ καλεί τους Πολωνούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράν

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους Πολωνούς πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από το Ιράν, προειδοποιώντας για πιθανή ένοπλη σύγκρουση και τονίζοντας πως σύντομα ίσως να μην είναι εφικτή η ασφαλής απομάκρυνσή τους.