Η Γαλλία διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει στη Μέση Ανατολή για την προστασία των συμμάχων της, εφόσον της ζητηθεί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων χωρών της περιοχής, με τη συνδρομή της Γαλλίας. Η χώρα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τον Λίβανο.
Ερωτηθείς εάν η Γαλλία χρησιμοποιεί τα μαχητικά Rafale για την αντιμετώπιση drones, ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό σημείωσε ότι τα αεροσκάφη και οι πιλότοι τους επιχειρούν για την προστασία του εναέριου χώρου πάνω από τις γαλλικές βάσεις στην περιοχή.
Ανησυχία για τους Γάλλους πολίτες στη Μέση Ανατολή
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι περίπου 400.000 Γάλλοι πολίτες βρίσκονται σε 12 χώρες της Μέσης Ανατολής που πλήττονται από την πολεμική κρίση, εκ των οποίων 25.000 είναι περαστικοί. Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν τη δυνατότητα οργάνωσης πτήσεων για την απομάκρυνση των πιο ευάλωτων πολιτών.
Παράλληλα, ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό χαρακτήρισε «ουσιώδη και απαραίτητο» τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.
Οικονομικές επιπτώσεις και ενεργειακή ασφάλεια
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ένωσης Γάλλων εφοπλιστών, περίπου 50 εμπορικά πλοία υπό γαλλική σημαία ή ιδιοκτησία παραμένουν ακινητοποιημένα στην περιοχή, εξαιτίας του κλεισίματος των στενών του Χορμούζ.
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας λειτουργεί ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσης που αξιολογεί καθημερινά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την ένταση στη Μέση Ανατολή.
Εκπρόσωπος του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.