ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
Οι σημαίες της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν στον ουρανό.

Κίνα: Ανησυχία για την πρόταση ΕΕ περί ελέγχου επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς

Η Κίνα θα παρακολουθήσει στενά τη νομοθεσία IAA της ΕΕ, αξιολογώντας τις επιπτώσεις στα κινεζικά συμφέροντα και θα υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα κινεζικών εταιρειών, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου μετά από ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθήσει στενά τη νομοθετική διαδικασία της Πράξης για την Επιτάχυνση της Βιομηχανικής Παραγωγής (IAA), που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η Κίνα θα αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της πρωτοβουλίας στα κινεζικά συμφέροντα και θα προστατεύσει σταθερά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων.

Η τοποθέτηση αυτή δόθηκε ως απάντηση σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 4ης Μαρτίου, η οποία εισάγει σειρά περιοριστικών μέτρων στις ξένες επενδύσεις που αφορούν αναδυόμενες βιομηχανίες στρατηγικού χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η πρόταση περιλαμβάνει υποχρεωτικές προϋποθέσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας, την ξένη ιδιοκτησία και τα χαρακτηριστικά εντοπιότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, προβλέπει ρυθμίσεις για την τοπική αγορά εργασίας, επηρεάζοντας ξένους επενδυτές στους τομείς των μπαταριών, των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, των φωτοβολταϊκών και των στρατηγικής σημασίας πρώτων υλών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία δασμοί
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε ισχύ παραμένουν οι εμπορικές συμφωνίες, λέει ο Τζ. Γκριρ

Ο Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε πως οι εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ με ΕΕ, Κίνα και άλλες χώρες θα παραμείνουν σε ισχύ παρά την ακύρωση των δασμών Τραμπ, ενώ η επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Σι δεν θα εστιάσει στις εμπορικές διαφορές.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δ. Σκάλκος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Λευκωσία

Στη Λευκωσία έγινε άτυπη συνεδρίαση για το εμπόριο, τον ΠΟΕ και τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Ο Δ. Σκάλκος επεσήμανε τη σημασία ενός σύγχρονου και δίκαιου εμπορικού συστήματος για την ΕΕ, ενόψει της 14ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Απογοήτευση για την προσφυγή ΕΕ στον ΠΟΕ για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου εξέφρασε λύπη για το αίτημα της ΕΕ να συγκροτηθεί επιτροπή επίλυσης διαφορών στον ΠΟΕ για ζητήματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, διαβεβαιώνοντας πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κίνας με βάση τις διαδικασίες του ΠΟΕ.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Με την ΕΕ είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι, δηλώνει ο Ουάνγκ

Ο Ουάνγκ Γι τόνισε ότι Κίνα και ΕΕ πρέπει να διαχειρίζονται σωστά τις διαφορές τους και να ενισχύσουν τη συνεργασία. Επεσήμανε πως η κινεζική ανάπτυξη αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη και πως οι δύο πλευρές είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ευρωομόλογα και ισχυρή Ευρώπη η απάντηση σε ΗΠΑ-Κίνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους είναι ο μόνος τρόπος για να ανταγωνιστεί η ΕΕ τις ΗΠΑ και την Κίνα, τονίζοντας τη σημασία των ευρωομολόγων για επενδύσεις σε άμυνα, καινοτομία και παραγωγικότητα.
Ορίζοντας Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχίες Βρετανίας, ΕΕ και Ιαπωνίας για καταδίκη Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Τζίμι Λάι, Βρετανού πολίτη και επικριτή της Κίνας, που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση στο Χονγκ Κονγκ. Δήλωσε στήριξη στον λαό του Χονγκ Κονγκ και υποσχέθηκε δράσεις.