ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μπροστά στον Λευκό Οίκο.

Τραμπ: Ανοιχτός σε διάλογο με Ιράν, σκληρή απάντηση Τεχεράνης

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι ίσως συνομιλήσει με το Ιράν, εφόσον συμφωνηθούν οι όροι. Επίσης, εξέφρασε αμφιβολίες για τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ειρήνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει με το Ιράν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό εξαρτάται από τους όρους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, ο Τραμπ ανέφερε ότι έχει πληροφορίες πως η ιρανική πλευρά επιθυμεί έντονα να ξεκινήσει συνομιλίες, όπως μετέδωσε το Fox News.

Ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την εκλογή του Μοτζταμπά Χαμενεΐ στη θέση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, υπογραμμίζοντας: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ζήσει εν ειρήνη».

Παράλληλα, ο Τραμπ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράν είναι «πέρα από τις προσδοκίες», επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επισήμανε ακόμη ότι εξεπλάγη από το γεγονός πως το Ιράν εξαπολύει επιθέσεις με πυραύλους και drones σε χώρες του Κόλπου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ιρανικού Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Λαριτζανί, απάντησε ότι η χώρα του «δεν φοβάται» τις «κενές απειλές» του Τραμπ. Η δήλωσή του ήρθε ως απάντηση στις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ θα πλήξουν «σκληρότερα» το Ιράν, εάν η Τεχεράνη επιχειρήσει να εμποδίσει τη διέλευση πετρελαίου από το Στενό του Χορμούζ.

«Το Ιράν δεν φοβάται τις κενές απειλές σας. Πιο ισχυροί από εσάς προσπάθησαν να εξαλείψουν το ιρανικό έθνος και δεν τα κατάφεραν. Προσέξτε να μην εξαλειφθείτε εσείς!», έγραψε ο Λαριτζανί στο Χ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ διέψευσαν συνομιλίες με το Ιράν στο Πακιστάν

Ο Τραμπ ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι των απεσταλμένων του στο Ισλαμαμπάντ, απομακρύνοντας την άμεση προσέγγιση ΗΠΑ–Ιράν, καθώς επέλεξε να μη γίνουν πολύωρες πτήσεις για συνομιλίες που μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κανείς δεν ξέρει ποιος ηγείται του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε ταξίδι απεσταλμένων του στο Ισλαμαμπάντ, επικαλούμενος «τεράστια σύγχυση» στη διοίκηση του Ιράν. Δήλωσε ότι κανείς, ούτε οι ίδιοι οι Ιρανοί, δεν γνωρίζουν ποιος είναι επικεφαλής της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει ταξίδι στο Πακιστάν – Προτρέπει τους Ιρανούς να τηλεφωνήσουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ διευκρίνισε πως η ακύρωση του ταξιδιού Αμερικανών απεσταλμένων στο Πακιστάν δεν σημαίνει επανέναρξη πολέμου κατά του Ιράν και τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θα καταθέσει πρόταση για τα αιτήματα των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Reuters πως το Ιράν ίσως υποβάλει πρόταση για τα αμερικανικά αιτήματα. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει τη φύση της προσφοράς και αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποιους διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ελπίζουμε σε πρόοδο στις συνομιλίες με Ιράν στο Ισλαμαμπάντ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Τζάρεντ Κούσνερ ταξιδεύουν αύριο στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν, μετά από αίτημα της Τεχεράνης. Ο αντιπρόεδρος Βανς παραμένει σε ετοιμότητα στις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Δεν βιαζόμαστε» για συμφωνία με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε μέσω Truth Social ότι έχει «όλον τον χρόνο» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει πίεση σε αντίθεση με το Ιράν και πως συμφωνία θα υπάρξει μόνο αν εξυπηρετεί τα αμερικανικά και παγκόσμια συμφέροντα.