ΓΔ: 2679.87 1.51% Τζίρος: 148.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:43:36
Σημαία του Ιράν

Ιράν: Το Στενό του Χορμούζ θα είναι είτε γέφυρα ειρήνης, είτε πηγή δεινών

Ο Αλί Λαριτζανί δήλωσε πως το Στενό του Χορμούζ θα είναι είτε πέρασμα ειρήνης, είτε πεδίο ήττας για τους «πολεμοχαρείς», σχολιάζοντας τις απειλές Τραμπ για το ιρανικό πετρέλαιο και την αυξημένη ένταση στη ναυσιπλοΐα λόγω των συγκρούσεων.

Το Στενό του Χορμούζ μπορεί να αποτελέσει είτε πέρασμα ειρήνης και ευημερίας για όλους, είτε σημείο ήττας και βασάνων για «πολεμοχαρείς», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Λαριτζανί. Ο Λαριτζανί διατύπωσε τη θέση αυτή με ανάρτησή του στο Χ, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής.

Νωρίτερα, ο Λαριτζανί είχε δηλώσει ότι το Ιράν «δεν φοβάται» τις «κενές απειλές» του Τραμπ, απαντώντας στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «σκληρότερα» σε περίπτωση που η Τεχεράνη επιχειρήσει να μπλοκάρει τις παραδόσεις πετρελαίου μέσω του Στενού.

Η ναυσιπλοΐα στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ, από όπου διέρχεται σχεδόν το 20% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, έχει υποστεί σοβαρές διαταραχές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου. Οι αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν προκάλεσαν την απάντηση της Τεχεράνης με επιθέσεις drones και πυραύλων κατά ισραηλινών και αμερικανικών στόχων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, το Ιράν έχει στοχοθετήσει επανειλημμένα πετρελαιοφόρα που διέρχονται από το Στενό, αυξάνοντας την ένταση και εντείνοντας τους φόβους για την ασφάλεια των ενεργειακών ροών στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Δυνατές εκρήξεις συγκλονίζουν την πρωτεύουσα της Υεμένης

Δυνατές εκρήξεις σημειώθηκαν στη Σανάα της Υεμένης, υπό τον έλεγχο των Χούθι. Το πρακτορείο SABA μετέδωσε ότι εξελίσσεται σαουδαραβική επίθεση, ενώ ο πόλεμος στη χώρα αναζωπυρώθηκε φέτος μετά από περίοδο ηρεμίας.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή προειδοποίηση πριν το περιστατικό σε βρετανική βάση

Ο Νετανιάχου αποκάλυψε ότι το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τη Βρετανία για ιρανική επίθεση σε βάση της, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις βρετανικές κυρώσεις κατά των οικισμών. Πέντε Βρετανοί συνελήφθησαν για τρομοκρατία και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή, δηλώνει ο Χαμενεΐ

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τελικά θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή μετά τα «οδυνηρά πλήγματα» που δέχθηκαν στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απέρριψε την πρόταση του Ιράν για το στενό του Ορμούζ

Ο Τραμπ απέρριψε πρόταση του Ιράν για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες.
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή επέκτασης της σύγκρουσης έως τον Ινδικό Ωκεανό

Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση νέας αμερικανικής επίθεσης, ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή.