ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία του Ιράν

Ιράν: Το βομβαρδισμένο σχολείο της Μινάμπ θα γίνει μουσείο μνήμης

Το Ιράν σχεδιάζει να μετατρέψει σε μουσείο το σχολείο της Μινάμπ που χτυπήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, με περισσότερους από 170 νεκρούς, στην πλειονότητά τους μαθήτριες.

Το Ιράν σχεδιάζει να μετατρέψει το σχολείο θηλέων που βομβαρδίστηκε κατά την πρώτη ημέρα του πολέμου σε μουσείο, αφιερωμένο στη μνήμη των σχεδόν 200 θυμάτων της επίθεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής κυβέρνησης, «αυτό το σχολείο είναι ένα ζωντανό ντοκουμέντο της προθυμίας των Αμερικανών να διαπράττουν εγκλήματα και πρέπει να καταγραφεί και να τεκμηριωθεί ώστε να διαφυλαχθεί στην ιστορική μνήμη του ιρανικού λαού».

Τουλάχιστον 168 μαθήτριες ηλικίας 7 έως 12 ετών, 26 δάσκαλοι και τέσσερις γονείς έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου στη νότια ιρανική πόλη Μινάμπ.

Δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως οι New York Times και το CNN, αποδίδουν την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενα εμπιστευτικές πηγές που αναφέρουν ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας δείχνουν αμερικανική εμπλοκή.

Οι ΗΠΑ φέρονται να είχαν στοχοθετήσει μια βάση του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στην οποία ανήκε παλαιότερα το κτίριο του σχολείου. Μη επικαιροποιημένα δεδομένα εντοπισμού εκτιμάται ότι οδήγησαν στο τραγικό πλήγμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το σχεδιαζόμενο μουσείο, ενώ το σχολείο αναμένεται να ανοικοδομηθεί σε νέα τοποθεσία προς τιμήν των θυμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σχέδια για μετατροπή βομβαρδισμένου πανεπιστημίου σε μουσείο πολέμου

Οι ιρανικές αρχές θα μετατρέψουν το βομβαρδισμένο πανεπιστήμιο στην Ισφαχάν σε μουσείο πολέμου, ώστε να αναδείξουν τις συνέπειες των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων. Νέο κτίριο για το πανεπιστήμιο θα ανεγερθεί αλλού.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μαθητές ξανά στα σχολεία μετά το κλείσιμο λόγω πολέμου

Οι μαθητές στο Ιράν επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία, μετά από μήνες κλειστών αιθουσών λόγω πολέμου. Η επιστροφή στιγματίζεται από τη θλίψη για τον βομβαρδισμό σχολείου στο Μινάμπ που κόστισε τη ζωή σε 120 παιδιά.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Πάνω από 250.000 εκτοπισμένοι μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων

Πάνω από 250.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στην Υεμένη από τον Αύγουστο λόγω της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Χούθι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν-Ρωσία: Πρωτοφανής στενή συνεργασία, λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, τόνισε ότι η συνεργασία Ιράν-Ρωσίας είναι πιο στενή από ποτέ, με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος Υπουργός Άμυνας στο Ιράν ο Μεχρντάντ Αχλαγί

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μεχρντάντ Αχλαγί για τη θέση του υπουργού Άμυνας, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, που σηματοδότησαν την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.