ΓΔ: 2484.69 0.38% Τζίρος: 304.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βαρέλια πετρελαίου σε σειρά
Φώτο: Shutterstock

ΔΟΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αποδέσμευσης πετρελαίου αν χρειαστεί

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι οι χώρες μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε νέα αποδέσμευση πετρελαίου, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, καθώς τα διαθέσιμα αποθέματα παραμένουν υψηλά.

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ενδέχεται να προχωρήσουν σε νέα αποδέσμευση πετρελαίου, «εφόσον χρειαστεί», σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της υπηρεσίας, Φατίχ Μπιρόλ. 

Παρά τη μεγαλύτερη στην ιστορία αποδέσμευση «μαύρου χρυσού», τα αποθέματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, επισήμανε ότι «παρά την τεράστια αποδέσμευση, έχουμε ακόμη πολλά αποθέματα». Όπως ανέφερε, η τρέχουσα διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί, θα μειώσει τα αποθέματα των χωρών του ΔΟΕ κατά περίπου 20%.

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ πρόσθεσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα τόσο των κυβερνήσεων όσο και της βιομηχανίας, «εάν τα προσθέσετε, απομένουν περισσότερα από 1,4 δισεκ. βαρέλια». 

Αυτό, όπως σημείωσε, σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον αποδεσμεύσεις στο μέλλον, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες στην αγορά ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη θα πουλά πετρέλαιο άμεσα με τη νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλάει άμεσα πετρέλαιο μετά από νέα συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα τηρεί συγκεκριμένους όρους. Οι τιμές πετρελαίου διεθνώς υποχώρησαν μετά τη σχετική ανακοίνωση.
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου βενζίνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση φόρου στο ντίζελ και κατάργηση φοροαπαλλαγών εισηγείται η Κομισιόν

Σύσταση για επαναξιολόγηση και κατάργηση φοροαπαλλαγών, καθώς για την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, που είναι χαμηλότερος από της βενζίνης περιέχει η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος έλλειψης καυσίμων το καλοκαίρι αν κλείσει το Ορμούζ, λένε φορείς

ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΟΕ και ΠΟΕ προειδοποιούν για κίνδυνο έλλειψης πετρελαίου το καλοκαίρι, αν δεν ομαλοποιηθεί η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, λόγω μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων με ρυθμό ρεκόρ.
Αντλία καυσίμου πρατηρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 10% υποχώρησε η ζήτηση για βενζίνη, μειωμένες οι τιμές το τριήμερο

Η ζήτηση για βενζίνη έχει υποχωρήσει πάνω από 10% από το Πάσχα και μετά. Μείωση τιμών καυσίμων κατά 4-5 λεπτά αναμένεται εν όψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, παρατείνεται η επιδότηση σε ντίζελ κίνησης.