ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτήριο Αυστριακού Κοινοβουλίου
Το εμβληματικό κτίριο του Κοινοβουλίου Αυστρίας με το άγαλμα της Αθηνάς στη Βιέννη.

Τρία πακέτα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα εξετάζει η Αυστρία

Η ακριβής ημερομηνία της συνεδρίασης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αυτή η δεύτερη κλειστή συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο της Καγκελαρίας.

Με στόχο να μετριαστεί ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, θα εξετάσει την ολοκλήρωση τριών σχετικών πακέτων, κατά τη δεύτερη διήμερη κλειστή συνεδρίασή της μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα (μεταξύ 15 και 19 Ιουνίου), όπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη.

Το πρώτο πακέτο ασχολείται με μέτρα διάσωσης για ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές -εστίαση, τουρισμός, κλάδος ταξιδιών, δημιουργούς, καλλιτέχνες και διοργανωτές-, με τον καγκελάριο να συζητά μία προσωρινή γενική μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας, για παράδειγμα στην εστίαση.

Ένα άλλο πακέτο θα πρέπει να απαλλάξει το βάρος των εργαζομένων, να τονώσει την οικονομία και να καταπολεμήσει τη φτώχεια, ενώ, σύμφωνα με την Καγκελαρία, το τρίτο πακέτο αφορά τις επενδύσεις στην οικονομία, την οικολογία και την περιφέρεια.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αυτή η δεύτερη κλειστή συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο της Καγκελαρίας.

Τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 7 Ιανουαρίου, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού είχε πραγματοποιήσει την πρώτη διήμερη κλειστή συνεδρίαση της στα τέλη Ιανουαρίου στην πόλη Κρεμς, κατά την οποία είχε διαμηνυθεί η βούληση των δύο κυβερνητικών εταίρων για μεταξύ τους συνεργασία και ενότητα.

«Είμαστε διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές απόψεις, όμως μαζί θα συμβαδίσουμε», είχε δηλώσει ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ να συμπληρώνει ότι και τα δύο κόμματα «έχουν αρκετό αέρα για να αναπνέουν».

Παραδοσιακά, η πρώτη κλειστή συνεδρίαση μιας νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων της, με σκοπό την καλύτερη γνωριμία των μελών της μεταξύ τους, αλλά και την παρουσίαση των κέντρων βάρους της εργασίας τους μέσα στους επόμενους μήνες.

Κεντρικά θέματα της πρώτης κλειστής συνεδρίασης της νέας κυβέρνησης ήταν η φορολογική ελάφρυνση και η "οικολογοποίηση" του φορολογικού συστήματος, όπως αυτά περιέχονται στο κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων και όπως αναπτύχθηκαν κατά την παρουσίαση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων -του οποίου κανονικά η (πενταετής) θητεία διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2024- είχε ορκιστεί την 7η Ιανουαρίου 2020, ενώπιον του ομοσπονδιακού Προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ακριβώς 100 ημέρες από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.

Της νέας αυστριακής κυβέρνησης, ηγείται -όπως και της προηγούμενης- ως ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, και αυτή περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αρχηγό τους Βέρνερ Κόγκλερ ως αντικαγκελάριο, με τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.

Η κυβέρνηση αποτελεί καινοτομία στην ιστορία της Αυστρίας, αφενός γιατί είναι η πρώτη με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων και αφετέρου είναι επίσης η πρώτη στην οποία ο αριθμός των γυναικών-μελών της είναι μεγαλύτερος εκείνου των ανδρών, συγκεκριμένα εννέα είναι οι γυναίκες και οκτώ οι άνδρες.

Το Λαϊκό Κόμμα έχει αναλάβει τα σημαντικότερα υπουργεία: Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Οικονομίας, Ενσωμάτωσης-Οικογένειας, Καγκελαρίας-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι ηγούνται των υπουργείων: Περιβάλλοντος-Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού (τα καθήκοντα στο οποίο ασκεί παράλληλα ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Βιέννη για τη Eurovision 2024

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ανάλογα με αυτά των αεροδρομίων, θα ισχύσουν στη φετινή Eurovision στη Βιέννη, με 500 πράκτορες καθημερινά και απαγόρευση τσαντών, σύμφωνα με τους διοργανωτές και την αυστριακή αστυνομία.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Πρωτοβουλία για πρόληψη στρατολόγησης παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις

Συνεδρίαση στον ΟΗΕ για τη Red Hand Day ανέδειξε πως η εκπαίδευση είναι κλειδί για την πρόληψη στρατολόγησης ανηλίκων σε συγκρούσεις και αποτελεί βασικό πυλώνα για τη βιώσιμη επανένταξή τους.
Χιονοστιβάδα σε βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Δύο νεκροί από χιονοστιβάδες σε Τυρόλο και Στυρία

Δύο ακόμη άνθρωποι, ένας 21χρονος Σλοβάκος και ένας 41χρονος Αυστριακός, έχασαν τη ζωή τους από χιονοστιβάδες στην Αυστρία, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους επτά μέσα σε δύο ημέρες λόγω της έντονης χιονόπτωσης.
Χιονοστιβάδα σε βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Πέντε νεκροί από χιονοστιβάδες την Παρασκευή

Στους πέντε ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από χιονοστιβάδες στην Αυστρία, καθώς ένας ακόμη τραυματίας υπέκυψε. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στο Ζανκτ Άντον και το Κλούστερλε, σύμφωνα με την αστυνομία.
Αυστριακό χιονοδρομικό κέντρο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: 4 νεκροί και προβλήματα μεταφορών από τη σφοδρή χιονόπτωση

Τέσσερις νεκροί στην Αυστρία λόγω σφοδρής χιονόπτωσης: τρεις από χιονοστιβάδες στο Τυρόλο και ένας στο Λιντς από εκχιονιστικό μηχάνημα. Σοβαρά προβλήματα σε μεταφορές και ηλεκτροδότηση, κλειστοί δρόμοι και πτήσεις στη Βιέννη.
Αεροδρόμιο Βιέννης πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Χιονοπτώσεις προκαλούν διακοπές και προβλήματα μεταφορών στη Βιέννη

Σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αυστρία οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος, προβλήματα στις μεταφορές και προσωρινή αναστολή πτήσεων στο αεροδρόμιο της Βιέννης, με πάνω από 230 πτήσεις να ακυρώνονται, να εκτρέπονται ή να καθυστερούν.